• Informacje na temat:

    ogorki papryka pomidory na zimę

Przepisy na temat: ogorki papryka pomidory na zimę
  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    ...10 do 20 g błonnika Drugi dzień: błonnik w natarciu - od 20 do 40 g Pomidor,seler i natka Umyj i sparz 2 średniej wielkości pomidory (np. malinowe). Wykrój z nich zielone końcówki. Podziel pomidory na ćwiartki. Łodygę selera naciowego opłucz letnią wodą i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Kilka gałązek natki opłucz i porwij palcami. Warzywa z natką zmiksuj w blenderze. Dodaj łyżeczkę oleju...

  • Tego przysmaku w naszym domu nie może zabraknąć bo wszystkim bardzo smakuje. To gęsty , ostro-słodki sos z kawałkami papryki. Dobry do pizzy, makaronu, do kanapek jako "przegryzka" a najlepszy do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój...

  • Łatwe w przygotowaniu i smaczne

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...wyciśnięty z dwóch limonek Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek).  2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie...

  • Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ wszystkie, kolejno niosą ze sobą niezapomniane smaki i aromaty. Cypryjczycy gotują sercem, a do tworzenia swoich znakomitych potraw wybierają te składniki, którymi aktualnie obdarza ich natura. Dlatego, jeżeli tylko masz okazję daj się ponieść kulinarnej przygodzie, naprawdę warto!

  • Wspaniały dodatek do mięsa i ryb.

  • W zimie jak znalazł.

Artykuły na temat: ogorki papryka pomidory na zimę
  • Zapasy na zimę

    Suszone pomidory w oleju Składniki na 3-4 słoiki: 5 kg pomidorów, 1 łyżka octu winnego, 3/4 łyżki soli, 1 l oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 3-4 ząbki czosnku, świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek. Ponadto: 3-4 słoiki o poj. 315 ml. Pomidory umyj, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pomidory (skórką do spodu...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    .... Kiszenie Innym sposobem konserwowania warzyw na zimę jest kiszenie. Kisić można większość warzyw, przede wszystkim rośliny kapustne, ale także marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ..., pomidory, fasolkę szparagową i słodką paprykę. Natomiast wśród owoców szczególnie polecane są cytryny, grejpfruty, wiśnie i truskawki. Warzywa jedz surowe lub przygotowane na parze Ostatecznie...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Pomysły na pyszne i pełne kolorów wiosenne śniadania z marką WINIARY!

    ...warzywa myjemy i osuszamy. Ogórka przekrajamy na połowę i kroimy w półplasterki, a pomidory na cząstki. Następnie paprykę i szynkę siekamy w paseczki, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wystarczy jeszcze tylko...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Spiżarnia pełna smakowitości

    Latem sady, pola czy ogródki warzywne obfitują w różnorodne owoce i warzywa. Warto skorzystać z polskiej tradycji i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci dżemów, konfitur, przecierów czy warzyw w marynacie, aby w długie, chłodne wieczory móc się nimi rozkoszować. Wielu z nas przyrządzanie przetworów kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym zajęciem, ale dzięki akcesoriom Fiskars...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...