• Informacje na temat:

    ogórki kiszone z cebulą i musztardą

Przepisy na temat: ogórki kiszone z cebulą i musztardą
  • Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    Składniki: 4 plastry wołowiny zrazowej 4 jajka 4 niewielkie ogórki kiszone 20 dag bekonu w kawałku 2 łyżki musztardy 2 łyżki suszonego oregano sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 10 kawałków suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Plastry mięsa rozbij przez folię jak najcieniej. Oprósz je solą, pieprzem, oregano i posmaruj musztardą...

  • jedne z moich ulubionych :)

  • Bułeczki z parówkami i niespodzianką

    Ogórki kiszone lub konserwowe pokrój w plasterki.

  • Cześć!!! Moja spiżarnia powoli zapełnia się po brzegi. Ostatnio robiłam kiszone ogórki. W dużych słoikach zamykałam je razem z chrzanem, czosnkiem i koprem. Tak przygotowane, wyglądają obłędnie, i już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła ich spróbować. :)

  • Pasta z makreli

    Sposób przygotowania 1. Jajka ugotuj na twardo. Makrelę obierz ze skóry i dokładnie wyczyść mięso z ości. Część włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło, serek, ugotowane jajka i odrobinę musztardy.  2. Całość ponownie lekko zmiksuj na najmniejszych obrotach. Przełóż pastę do miski. Ogórki kiszone obierz ze skóry i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj. Oba składniki...

  • Sałatka z ogórkami i jajkiem

    Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonych ogórków (najlepiej twardych, niedużych), 2 czerwone papryki, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, 40 dag ulubionej wędliny. Sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1-2 łyżki musztardy, 2 łyżki siekanego szczypioru, sól, pieprz.  Przygotowanie: Ogórki pokroić na pół, a następnie w plasterki. Paprykę i wędlinę...

  • W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków kiszonych. W lato zajadam się ogórkami małosolnymi a w zimie kiszonymi :) Lubię je robić, ponieważ nie wymagają pasteryzowania – zalewamy zalewą, wstawiamy do spiżarni i czekamy aż się ukiszą.

  • Pasta z jajkiem i makrelą

    Zamiast korniszonów można dodać kiszonego ogórka, a zamiast musztardy łyżkę miękkiego masła.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: ogórki kiszone z cebulą i musztardą
  • Śląskie rolady wołowe

    Śląskie rolady mogą być się różnić nadzieniem – każda gospodyni ma ulubiony przepis. Niektóre panie domu dodają kiszone lub konserwowe ogórki, inne kiełbasę czy grzyby...

  • Różnego rodzaju kiszonki bardzo często goszczą na naszych stołach, gdyż stanowią podstawę wielu, tradycyjnych dań. Kochamy ich smak, jednak rzadko zastanawiamy się nad tym, jak wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ...

  • Mielone z warzywami

    Faszerowane roladki wołowe Składniki na 4 porcje: 600 g antrykotu wołowego, pieprz, 2 łyżki musztardy, 4 kiszone ogórki,  sól, 200 g mielonego mięsa, 1 jajko, szczypta majeranku i mielonego kminku(...) mięso przełożyć do misy, dodać jajko i pokrojone w grubsze kawałki kiszone ogórki. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dobrze wymiesić, uformować z masy nieduże wałeczki. Wałeczki ułożyć na...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Sałatki na letnie grillowanie

    Sałatka ziemniaczana  Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i pokrój w kostkę. Ogórki i rzodkiewki też pokrój w większe kawałki. Koperek i cebulę posiekaj, dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj majonez z musztardą,  dodając stopniowo olej, a na końcu  sok z cytryny. Sos dopraw solą i zalej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj i odrobinę schłodź przed podaniem...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Grzybowy Stroganow

    ...alkohol odparuje. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać i dusić przez 5 minut, na koniec obsypać posiekaną szalotką, natką pietruszki, kostkami ogórka kiszonego oraz czarnym pieprzem...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Wołowina na stole!

    Rolada po śląsku Składniki na 4 porcje: Na roladki: 60 dag wołowiny, 20 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ogórki kiszone, oliwa, sól, pieprz, 3-5 łyżek musztardy, 2 liście laurowe. Na kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków, (najlepsze mączyste), mąka ziemniaczana, 2 jajka. Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą, posypać...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to...