• Informacje na temat:

    ogony gotowane

Przepisy na temat: ogony gotowane
  • Zupa rybna z pomidorami i pomarańczą

    ..., ogony, płetwy, ości. Zalej je 1,5 litra wody, dodaj cebulę, czosnek, pokrojoną włoszczyznę, sok pomarańczowy, pomidory, natkę. Posól, gotuj godzinę na małym ogniu. Przecedź przez gęste sitko, mocno...

  • Wieprzowe ogony wędzone na zrębkach olcha, w garnku. Uwędzone ogony wieprzowe świetnie nadają się do zup grochówka, fasolowa, kapuśniak, bigos lub innych potraw gotowanych na wędzonkach.

  • Zupa ziemniaczana z pulpetami

    Składniki: 1 kg ryb słodkowodnych pęczek włoszczyzny po 2 łyżki masła i bułki tartej 2 duże cebule 4-5 ziemniaków jajko liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Włoszczyznę oczyść. Ryby spraw, odrzuć kręgosłupy i większe ości. Ogony, głowy i płetwy zalej 2 litrami wody. Dodaj włoszczyznę, przyprawy, gotuj 40 min. Przecedź. Ziemniaki obierz, pokrój...

  • Gotowane klopsiki ,doskonałe na obiad , proste do wykonania i smaczne . Sycą a zawierają niewiele kalorii.

  • ...i płetwy, wypatroszyć tak, żeby nie przeciąć brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, seler oraz marchewki obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy oraz ogony, gotować godzinę na małym ogniu. B. Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Białka ubić na pianę. Mięso z głów oraz ogonów obrać ze skóry...

  • Jak u mamy.

  • Bouillabaisse

    ...chili. Przygotowanie: Z ryb odciąć głowy, ogony i płetwy. Ryby wyfiletować i pokroić na kawałki (zostawić skórę). Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i 1 ząbek...

  • Chyba najprostszy sposob na mule, bardzo popularny u naszych zachodnich sasiadow.

  • Danie z kuchni portugalskiej. Oryginalnie należy użyć grzybów leśnych. Ja takich nie mając dodałem boczniaki.

  • idealne do drugiego dania

Artykuły na temat: ogony gotowane
  • Podroby na stole

    Piąta ćwiartka to termin oznaczający części tuszy zwierząt, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki mięsa, czyli podroby. Są to m.in.: nerki, płuca, serca, ozorki, grasice, żołądki, mózgi, nogi, ogony, policzki. Dziś wracają do łask. Jak je wykorzystać? Radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Bartek Kieżun "Italia do zjedzenia"

    ..., Neapol oraz Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun

    ...: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy. A na deser coś słodkiego  - autor proponuje wyprawę...

  • Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych. Fot. materiały prasowe Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi....

  • Nowy zdrowy rok

    ...i ogony, natnij od góry i wyjmij jelita. 2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć krewetki, posyp je szczyptą soli i pieprzem. 3. Smaż owoce morza krótko, tylko do momentu, kiedy zmienią kolor na...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Święta w Europie

    ...wrzeć, włóż pokrojone w grube talarki cebule i gotuj, aż ryby będą miękkie. Bulion przecedź przez gęste sitko. Głowy i ogony wyrzuć, pozostałe kawałki odłóż. Garnek z bulionem podgrzewaj na małym(...) ugotowane ryby i gotuj jeszcze chwilkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bliny - Rosja Składniki na ok 25 sztuk: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml letniej wody, 4 jajka, 22 dag mąki pszennej...

  • To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (...) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół. Sylwia Majcher...