• Informacje na temat:

    ocet chili i cebula

Przepisy na temat: ocet chili i cebula
  • Gazpacho na ostro z chili

    Składniki: ● 50 dag pomidorów ● 3 różnobarwne papryki ● ogórek ● cebula ● litr soku pomidorowego ● 2 ząbki czosnku ● chili ● biały ocet winny ● oliwa ● sól, pieprz, cukier ● ewentualnie kostki lodu...

  • COS PIKANTNEGO

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Wspaniała do grillowanych mięs !

  • Nadziewane pakieciki z papryczką i chili

    Doskonałe na elegancki obiad.

  • Smaczna i delikatna cebula do sałatek na zimę.

  • Sałatki z octem jabłkowym dla odchudzających się

    Ocet jabłkowy jest ceniony ze względu na to, że sprzyja odchudzaniu. Sprawdź, jak wprowadzić go do swojej diety!

  • Marynowana cebula

  • Jajka na cebulowym chili

    Składniki: 8 jajek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 0,5 kg cebuli, 2 łyżki miodu, 2 papryczki chili, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki masła, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej, szklanka wywaru.

  • Będąc ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach.

Artykuły na temat: ocet chili i cebula
  • Cebula w roli głównej

    Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatek. Ale cebula może też być głównym składnikiem wielu potraw.

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Zakochany śledź na konfiturze z cebuli

    Płaty śledzia namoczyć i odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w pióra cebulę. Do cebuli dodać ocet balsamiczny oraz płatki chili. Gdy cebula zrobi się miękka dodać miód oraz starty na tarce o drobnych oczkach korzeń imbiru. Całość doprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia. W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku uprażyć orzechy włoskie (około 5 minut). Gdy...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    ...przed końcem pieczenia. 6. Po 15 min dodać kilka gałązek rozmarynu i podlać je sokiem z boczku. 7. Obrać cebulę i posiekać w kostkę. 8. Umyć chili, wysuszyć i drobno posiekać (dla amatorów ostrych smaków można zostawić pestki). 9. Umyć rabarbar, usunąć łyko i drobno pokroić. 10. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać chili i smażyć 1 min, a następnie rabarbar i smażyć dalsze 4-5 min...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Strudel śledziowy z musem z pieczonych jabłek, chili i pora.

    ...  Ciasto:      Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Przełożyć na blat posypany mąką i ugniatać, aż ciasto będzie nieklejące(...).     Nadzienie:     Jabłka, chili, białą część pora umyć i osuszyć. Pora przekroić wzdłuż. Wyłożyć na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez ok. 20 min. ( Do momentu, gdy skórka na jabłkach...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Smażony śledź na konfiturze ze skarmelizowanej cebuli z orzechami włoskimi

    Śledzia odsączyć z zalewy. Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili. Wystudzić. Zrobić konfiturę z cebuli. Cebulę pokroić w pióra. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać miód, ocet, tymianek. Dusić do oparowania wody. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekane orzechy włoskie. Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...