• Informacje na temat:

    ocet balsamiczny do karkówki

Przepisy na temat: ocet balsamiczny do karkówki
  • Pikantna karkówka

    Składniki na 3-4 porcje: Kotlety: 4 plastry karkówki 2 łyżki pikantnego keczupu 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki(...) się szkliste. Dodaj pomidory, ocet i zioła. Duś około 10 minut bez przykrycia, aż sok odparuje. Zmiksuj na gładki sos. 3. Ugotuj spaghetti. Wymieszaj z 1-2 łyżkami sosu. Porcje makaronu nałóż na...

  • Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

  • Karkówka na soli z sałatką ziemniaczaną

    Składniki: 12 gałązek tymianku 450 g powideł 11 łyżek oleju 6 łyżek ostrej musztardy 2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg soli 3 kg ziemniaków 300(...) na złoty kolor. Posypać cukrem, Wlać bulion i ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić i wlać do ziemniaków, zamieszać. Dodać posiekaną pietruszkę...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Wypróbowany przepis na "Balsamiczny sos do mięs"

  • Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty.

  • Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA :) Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem...

  • Pomysł na tę sałatkę powstał w mojej głowie na 15 minut przed przyjazdem gości. A to z tego względu, że sałaty do obiadu było po prostu zbyt mało.

  • Przepis wart wypróbowania: "Balsamiczny kurczak z kukurydzą"

  • Wyborny do sałatek i przetworów!

Artykuły na temat: ocet balsamiczny do karkówki
  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...zioła oraz miód i prosta marynata do karkówki gotowa! Czerwony ocet winny niezastąpiony składnik marynaty do wołowiny i dziczyzny. Estragonowy wybornie smakuje z serami, jajkami, podkreśla smak(...)Balsamiczny. Kilka kropel tego octu poprawi smak ryb, warzyw, a także owoców i deserów. Jabłkowy używany jest jako dodatek do przetworów – zarówno tych słodkich, jak i pikantnych...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...zawinąć w folię. Położyć na grillu na 6 minut. Sos przygotować osobno. W naczyniu podgrzać ocet balsamiczny, dodać maliny i pieprz, podgrzewać aż sos zgęstnieje i odparuje, dodać miętę. Gotowe mięso...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Domowe pasztety

    Pasztet ze słoiczka Składniki na 5 słoików: 1,30 kg karkówki, 30 dag świeżego boczku, 25 dag wątroby wieprzowej, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki(...). 60 minut, aż wyparuje cały płyn. Na koniec konfiturę dopraw do smaku sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. Schłodzony pasztet przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj do babeczek...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • ​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

    Przygotowując sałatki nierzadko korzystamy z tradycyjnych i dość kalorycznych przepisów. Tym razem dietetyk Alicja Kalińska podpowiada, jak przygotować oryginalny i jednocześnie zdrowy posiłek, korzystając z grilla.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...