• Informacje na temat:

    obwarzanki na amoniaku

Przepisy na temat: obwarzanki na amoniaku
  • Obwarzanki są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerza.

  • Wypróbowany przepis na "Obwarzanki cynamonowe"

  • Sprawdzony przepis na "Słodkie obwarzanki"

  • Obwarzanki z makiem

  • Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)

  • idealne do kawy lub szklanki mleka

  • Nie wiem jak Wy, ale w domu często robię zupę krem, do której zwykle podaję groszek ptysiowy lub grzanki. Żeby coś ciekawszego działo się na talerzu postanowiłam wymyślić nowy dodatek, który również może być fajną przekąską do piwa. Spróbujcie mój nowy przepis na obwarzanki z kminkiem, czyli przekąska po krakowsku, ale w swojej „kruchej” odsłonie.

  • Dosyć wierna podróbka innych, znanych sklepowych (pozwólcie, ze bez reklamy), które tak mi zasmakowały, że postanowiłam je przygotować w domu po pobieżnym wgłębieniu się w skład. W oryginale lukrowane – u mnie między innymi z powodu lenistwa, niekoniecznie ;) Plusy – mało tłuste a co za tym idzie mało kruche, a po prostu miękkie, pod warunkiem, że nie zostaną przepieczone. W gruncie rzeczy proste w przygotowaniu. Z przepisu otrzymujemy względnie małą porcję. Polecam od razu podwoić! A jeszcze...

  • bardzo dobra a la pasta na kanapki, bulki i rogaliki

  • Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

Artykuły na temat: obwarzanki na amoniaku
  • Francja jest niekwestionowanym Królestwem Sera i prawdziwym rajem dla jego smakoszy. Każdy region, a nawet wiele poszczególnych miast i miasteczek ma swoje oryginalne produkty o zróżnicowanym smaku, kształcie i rozmiarze. Jest więc w czym wybierać - kraj ten może poszczycić się dziś produkcją ok. 1000 gatunków sera. Fot. 123RF/Picsel Z badań wynika, że 96% populacji francuskiej w wieku od 2 do 75 lat regularnie jada sery, a 47% deklaruje, że robi to codziennie. Statystyczny Francuz zjada ok....

  • Frytki Belgijskie serwowane na ul. św. Wawrzyńca 16 okazały się tegorocznym hitem wśród internautów i zwyciężyły w konkursie „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!", w którym wybierano wyjątkowy produkt kulinarny Krakowa. Drugie miejsce zdobyła Kremówka z Cocktail-baru Cukierni „Czarodziej" z ul. Karmelickiej 15, a trzecie Krakowski Kumpir z ul. Grzegórzeckiej 3.W drugim etapie konkursu internauci wypełnili 1937 ankiet. Głosować można było na jedną z siedmiu propozycji, które wskazali w pierwszym...

  • Co jest najbardziej „krakowskie" w smaku? Jakie nowe zjawiska, trendy, inicjatywy pojawiły się w Krakowie? Czy masz swoje propozycje, obserwacje? Weź udział w III edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!” Wskaż swoje ulubione dania, atrakcje lub zjawiska kulinarne, których nie powstydziło by się żadne europejskie miasto i wygraj atrakcyjne nagrody! III edycja konkursu „Zawstydź obwarzanka i zagłosuj!" potrwa do 24 maja br. W tym roku można głosować w dwóch kategoriach: „Wyjątkowy...

  • Co jest najbardziej „krakowskie” w smaku? Internauci, którzy wzięli udział w sondzie przeprowadzonej na stronie Magicznego Krakowa uznali, że obwarzanek. A Ty co sądzisz? Wejdź na stronę www.krakow.pl, wskaż swoje ulubione dania lub atrakcje kulinarne, których nie powstydziło by się żadne europejskie miasto i wygraj atrakcyjne nagrody! II edycja konkursu Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! rozpoczyna się 23 kwietnia i potrwa do 1 czerwca br. Jego celem jest wskazanie przez internautów produktu...

  • Każdy, kto chociaż raz był w Krakowie, musiał spróbować legendarnych kiełbasek z niebieskiej Nyski, sprzedawanych pod Halą Targową. Rozpalany tam grill stał się już jednym z kulinarnych symboli miasta, równie popularnym co obwarzanki i maczanka. Fot. Berger Blanc Suisse via Facebook / screenshot Na długo przed tym jak Polacy oszaleli na punkcie różnego rodzaju food-tracków, pod krakowską Halą Targową zaparkowała wyjątkowa, niebieska Nyska, której właściciele serwują najsmaczniejsze kiełbaski...

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Gdy letnie upały bywają bardzo uciążliwe, każdy szuka sposobu na ochłodzenie i zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Jaki owoc zarówno ochłodzi jak i nawodni organizm? Arbuz! Doskonały wybór, nie tylko na słoneczne dni. Fot. 123FR Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i...

  • Zwykle zjadamy go na surowo - bez żadnych dodatków ani obróbki. Tymczasem z niepozornych arbuzów możecie wyczarować naprawdę zaskakujące dania. Fot. 123RF/Picsel Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i kolorach, które uprawia się aż w 96 krajach świata. Właściwości odżywcze arbuza Ponad...