• Informacje na temat:

    obrobka dyni

Przepisy na temat: obrobka dyni
  • Małe co nieco do chrupania

    Orzechy nerkowca Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają dużo potasu (660 mg/100 g), który korzystnie wpływa na pracę serca oraz m.in. wit. z grupy B, wspierające układ nerwowy. Pestki dyni Bogate w cenny magnez (550 mg/100 g), fosfor, mangan i cynk, który m.in. wspaniale wpływa na naszą cerę - wzmacnia skórę, przyśpiesza gojenie. Pestki słonecznika Są źródłem ważnej dla zdrowia witaminy...

  • Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, farszów, dodawać do mięs , klusek , a nawet ciast. Żeby zatrzymać dynię na dłużej, warto w sezonie przyrządzić z niej puree, które możemy wykorzystać zimą do naszych ulubionych dań.

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Dynie, bakłażany, żurawina, buraki…to tylko niektóre z mnóstwa dostępnych w tym okresie darów, jakie gwarantuje nam matka natura. O ile każde z nich jest nam znane i mniej więcej wiemy, co z czym(...) powszechnie lubianej dyni to oczywiście… patison! Ze względu na specyficzny kształt, często kojarzony jest z obiektem kosmicznym, falującym dyskiem, a nawet UFO. Trzeba jednak przyznać, że dzięki takiej formie...

  • Rzecz jest banalnie prosta.

  • Nalewka z dyni

  • Tak przygotowany mus można pasteryzować w słoikach lub zamrozić. Dzięki temu można cieszyć się smakiem dyni przez cały rok.

  • Nadszedł czas na dynie - duże, jędrne, soczyste, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Dynie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, a ponadto są niskokaloryczne. Zupa z dyni z dodatkiem imbiru rewelacyjnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.

  • Dla smakoszy dyni.

  • Sezon na dynie trwa więc warto po nie sięgnąć. Polecam konfiturę z dyni, którą można wykorzystać do deserów, naleśników i wielu, wielu innych...

  • Rozgrzewająca i sycąca zupa z dyni i kurczaka. Wyśmienita na chłodne listopadowe dni.

Artykuły na temat: obrobka dyni
  • Zdrowie w kolorze dyni

    Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego tak bardzo lubią ją... sportowcy. Co ważne, beta-karoten zawarty w dyni ma działanie antynowotworowe.

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Dynia to ma bogate wnętrze!

    W Polsce sezon na dynie trwa od września do stycznia. Dlatego jest duża szansa, że prędzej czy później to warzywo zagości w twojej kuchni.

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Maia Sobczak: „Przepisy na szczęście”

    Złociste, ledwo złamane na patelni warzywa, chrupiące, o intensywnym kolorze, podane ze zdjętymi z ognia boczniakami i świeżo przyrządzoną, intensywną pastą curry. Delikatne, faszerowane orzechami nerkowca kwiaty dyni, podsmażane na klarowanym maśle, skąpane w słodkim syropie klonowym, oprószone świeżo mielonym pieprzem. Mokre, zielone mango z chilli i świeżą kolendrą z dodatkiem brązowego ryżu...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    Roślinne zamienniki mięsa najlepsze dla dojrzałych kobiet Fasola, soczewica, soja : Są źródłem żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, jodu, potasu i witamin z grupy B. Wskazówka: Łącz strączkowe z produktami zbożowymi lub pestkami dyni i słonecznika, a dostarczysz organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy. Tofu, tempeh : To fermentowane produkty z soi, bogate w białko (podobne do mięsnego...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Kolorem w wolne rodniki

    ...i stawom. Marchew, dynia, morele, brzoskwinie, banany, cytrusy, kukurydza, fasolka szparagowa zawierają barwniki z grupy karotenoidów, np. beta-karoten. Chroni on skórę przed szkodliwym działaniem słońca...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...