• Informacje na temat:

    obieranie orzechow wloskich

Przepisy na temat: obieranie orzechow wloskich
  • Buraczane spaghetti z orzechami włoskimi

    Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe

  • Mały ząbek a często potrafi sprawić problem przy obieraniu,a wystarczy mały trik by to zmienić.

  • Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi

    Sezon na truskawki w pełni, zatem osiedlowe sklepiki oraz targi wypełnione są po brzegi kolorem i aromatem tych cudownych owoców. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika, to doskonała podstawa lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź jak w łatwy sposób możesz przygotować truskawkowe potrawy inaczej niż zwykle i zaskoczyć swoich gości.

  • Bardzo prosty sposób na filetowanie pomarańczy, tak aby na cząstkach nie było białej, gorzkiej błony. Dokładnie tak samo można obierać cytryny

  • Idealna kutia orkiszowa z orzechami

    Kutia w oryginalnym wydaniu

  • Znika z talerzy w mgnieniu oka:)

  • Na Walentynki zakochaj się w orzechach

    W orzechach nie trudno się zakochać. Dlaczego? Bo są znakomitym dodatkiem do potraw słodkich i wytrawnych oraz przekąską odpowiednią o każdej porze dnia. Latem warto wdać się z nimi w romans i mieć je pod ręką w czasie wakacyjnych wycieczek. Natomiast zima to idealny okres na rozkwit orzechowej miłości. Pożywne orzechy nie tylko dostarczą energii, uzupełnią niedobór witamin i minerałów, ale także...

  • Propozycja na smaczną i zdrową pastę kanapkową na bazie awokado z dodatkiem zielonej pietruszki oraz orzechów włoskich. Pasta jest idealna na zdrowe i pożywne śniadanie :)

  • Jabłka w orzechowej polewie

    Składniki na 8 sztuk: 8 małych twardych jabłek konfitura wiśniowa lub powidła śliwkowe 30 dag mieszanki orzechowej: orzechów włoskich, ziemnych, laskowych pół szklanki miodu 2 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Jabłka umyj, wydrąż środki, nie obieraj. Do środka każdego jabłka włóż łyżeczkę dżemu lub powideł.2. Orzechy wyłuskaj, włóż je do lnianego...

  • Aromatyczne ciasto w klimacie nawiązującym do kończącego się lata.

Artykuły na temat: obieranie orzechow wloskich
  • Sałatka śledziowa z karmelizowaną papryką i orzechami włoskimi

    Szybkie i proste przygotowanie

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Pieczone śledzie z orzechami ,rozmarynem i jabłkami

    Proste danie. Klasyczne , dobrze skomponowane smaki. W czasie przygotowania nie uwzględniłem czasu marynowania śledzi. Danie jest na konkurs.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Pieczone śledzie z orzechami ,rozmarynem i jabłkami

    Proste danie. Klasyczne , dobrze skomponowane smaki. W czasie przygotowania nie uwzględniłem czasu marynowania śledzi. Danie jest na konkurs.

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Orzechy w kuchni

    Przygotowuję z nich zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Obieranie Orzechy układam na suchej blasze i ogrzewam w piekarniku w temperaturze 200ºC tak długo, aż brązowa skórka łatwo da się zetrzeć. Wtedy gorące orzechy wykładam na ściereczkę i okrężnymi ruchami dłoni ścieram z nich skórkę. Natomiast migdały zalewam na 2-3 minuty wrzątkiem, potem płuczę zimną wodą. Wtedy skórka odchodzi bez...

  • Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret? Fot. 123RF/Picsel Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.   Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze...

  • Nektarynka nawilży skórę

    Domowe i tanie sposoby na piękną skórę po lecie.

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...