• Informacje na temat:

    obiad w pierwszy dzien swiąt wielkanocnych

Przepisy na temat: obiad w pierwszy dzien swiąt wielkanocnych
  • Przepis wart wypróbowania: "Przepisy na drugi dzień świąt"

  • Kiedy tylko poczuję pierwsze objawy przeziębienia (grypę leczy się już zgodnie z zaleceniami lekarza) stosuję dwa domowe sposoby na to, żeby nie przerodziło się ono w coś poważniejszego. Pierwszy sposób to po kolei: garść witamin z dużą zawartością witaminy C, następnie po jakiejś godzinie aspiryna lub podobnie działający środek, po kolejnej kilka kanapek z twarożkiem i dużą dawką czosnku. Na koniec serwuję dobrego drinka i idę spać. Następnego dnia rano dla utrzymania dobrej formy poprawiam...

  • troszkę pracochłonne, ale smaczne

  • Owocowy bukiet dla mojej kochanej mamy z okazji Dnia Matki

  • Mamy w tygodniu taki dzień, że jesteśmy zabiegani. Proponuję szybki i smaczny obiadek :)

  • Wypróbowany przepis na "Szynka na wielkanocny obiad w refektarzu"

  • ... albo kolacja na cieplo. Quiche jest uniwersalnym daniem, które da sie szybko przygotowac, a mozliwosci wyboru nadzienia sa nieograniczone. Mój sklada sie z lososia, szpinaku, pomidorków, sera feta i orzeszków piniowych. Klasyczna i pyszna kombinacja....

  • pyszny, sycący jarski obiad............SMACZNEGO!!!

  • Szybki, zdrowy, smaczny, niskokaloryczny obiad- mozna podac z kasza, ryzem lub makaronem.

Artykuły na temat: obiad w pierwszy dzien swiąt wielkanocnych
  • Wielkanoc kojarzy nam się z wiosną i budzącą się do życia przyrodą, a także ze świątecznymi tradycjami, które w naszym kraju pielęgnuje się ze szczególną troską. I choć wiele dawnych zwyczajów na przestrzeni ostatnich lat uległo zmianie, wciąż z sentymentem wracamy do rodzinnego przygotowywania palm, pisanek i wielkanocnych specjałów.

  • Jak smakują podróże? W pierwszej odsłonie podróży kulinarnych po krajach basenu Morza Śródziemnego zapraszamy na… pomarańcze. Dania bazujące na tych owocach można przygotować zarówno na przystawkę, obiad czy deser. Trzy miejsca, trzy przepisy pełne pomarańczy. Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Potrawy wielkanocne w Polsce – tradycyjnie czy z twistem? W czasie świąt na wielkanocnych stołach zazwyczaj odnajdujemy smaki znane nam już z dzieciństwa, skrzętnie przekazywane z pokolenia na(...) i białej fasoli. Zaskoczenie, ale i zachwyt na twarzach Twoich bliskich gwarantowany! Na obiad – faszerowany schab czy roladki po hawajsku Śniadanie śniadaniem, ale wielkanocny obiad też ma niebagatelne...

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Fot. materiały prasoweWiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?...

  • Mamo, odkąd biegasz, nie krzyczysz!

    ...świeża. I mam energię, by skupić się na innych. W bieganiu dostaję komfort bycia z sobą i niczego więcej już potem nie potrzebuję. Lubię biegać, ale to moje bieganie widzę często tak: biegnę pierwszy kilometr - myślę o tym, co jutro na obiad. Piąty kilometr - analizuję, co czeka mnie jutro w pracy. Słyszałam jednak, że jest taki moment, w którym ten strumień myśli po prostu się ucina! - Tak...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole? Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas,...

  • Wiekanocne wspomnienia Luci - czesc II- ga

    ...zaczelam godzic tradycje mojego domu ze Slakiem, ktory pokochalam. Sniadania Wielkanocnego, tak jak w moim domu, moja rodzina  slaska nie znala. Najwazniejszy byl  obiad " z kluskami, rolada i modrom kapustom  ". U mnie w domu obiadu w pierwszy dzien Swiat nie bylo, bo Sniadanie zaczynalo sie okolo 11- tej i trwalo, az wszyscy padli z przejedzenia. I tej tradycji nie dalam sobie odebrac. Kluski bylu...

  • Jesteśmy już po pierwszym półfinale konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef. Wydarzenie okazało się ogromnym sukcesem. Towarzyszyło mu mnóstwo emocji, dobrej zabawy i pozytywnej energii. Blogerzy w kuchni Mistrzów EURO 2012 Pierwszą odsłonę nowatorskiej inicjatywy dla blogerów kulinarnych - konkursu BlogerChef, obserwowaliśmy 18-19 stycznia w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport**** w Gniewinie k. Gdańska. Wydarzenie okazało się ogromnym sukcesem. Dostarczyło mnóstwo wrażeń, zarówno...