• Informacje na temat:

    obiad staropolski z kopytkami

Przepisy na temat: obiad staropolski z kopytkami
  • Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy...

  • Idealny do obiadu na specjalne przyjęcie.

  • troszkę pracochłonne, ale smaczne

  • Jak w domu przygotować prawdziwy, staropolski bigos - sprawdzony przepis krok po kroku. Aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ przygotowujemy go z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jeżeli robię już bigos to tylko wg. tej receptury. Polecam Wam ten przepis,...

  • Wypróbowany przepis na "Jajecznica z kopytkami"

  • Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)

  • Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne , uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. W moim rodzinnym domu zapach piernika był nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Te wspaniałe, korzenne zapachy przywołują wspomnienia ciepła, choinki, rodzinnego domu i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Piernik tradycyjnie...

  • Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem.

  • żeby tradycji stało się zadość piernikowy wpis jak co roku zaczynam słowami iż pierników, ani wszelkiej maści pierniczków nie lubię lecz piekę i w całości rozdaję. Jak to piernik można z powodzeniem upiec go 4-5 dni wcześniej. Przepis na dużą blachę 26x35cm

Artykuły na temat: obiad staropolski z kopytkami
  • Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Jak często zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Ten niedzielny, gdy cała rodzina może spotkać się przy stole, nie jak w tygodniu, gdy każdy zjada oddzielnie coś na chybcika . W książce 52 zestawy obiadowe - złożone z zupy, drugiego dania i deseru. Na każdy tydzień co innego, oryginalnego i smakowitego, zależnie od pory roku.  

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Tymi przepisami zaskoczysz bliskich. Doskonale sprawdzą się, jako propozycja na weekendowy obiad. Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami Składniki: około 0.5 kg mięsa wołowego 2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol 20 dag boczku wędzonego w kawałku 2 marchewki 1 pietruszka (razem z natką) 1 cebula 1 mały seler 2 średnie ogórki kiszone 1 ziemniak 1 mała papryczka chili 1 cytryna opakowanie czarnych oliwek 1 papryka czerwona 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 2...

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Zamówić jedzenie w restauracji? A może lepiej zaopatrzyć się w przepisy na szybki, zdrowy i tani obiad? Fot. 123RF/Picsel Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut, jednak w tym wypadku...

  • Użytkownicy Smakera udowadniają, że chcąc przygotować obiad wcale nie musimy spędzać długich godzin w kuchni. Wykorzystaj ich pomysły, a smaczny i oryginalny posiłek wyczarujesz w mniej niż pół godziny. Fot. 123RF/Picsel Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Warto mieć w zanadrzu kilka sprytnych przepisów, które pozwolą nam...

  • Wegetariańskie dania wielu osobom wydają się być nudne, niezbyt sycące i niesmaczne. Tymczasem bezmięsne obiady mogą naprawdę zaskakiwać. Jeśli jeszcze nie jesteście o tym przekonani,zmienicie zdanie za sprawą przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Brakuje wam pomysłu na bezmięsny obiad? To nic strasznego, bo nasi użytkownicy przygotowali dla was całą masę wegetariańskich przepisów, które mogą stać się inspiracją dla niejednego posiłku. Będzie zdrowo, kolorowo, a przede wszystkim...