• Informacje na temat:

    obiad dla babci

Przepisy na temat: obiad dla babci
  • Dzień Babci i Dziadka – wspólne chwile przy filiżance herbaty

    Dzień Babci i Dziadka to wyjątkowe święta, podczas których chcemy podziękować tym tak bliskim nam osobom za poświęcony nam czas i serce włożone w wychowanie. Aby wyrazić naszą wdzięczność zazwyczaj staramy się podarować im coś szczególnego, coś co pokaże, że są dla nas szczególnie ważni. Pamiętajmy, że najlepszym prezentem jest czas, który im poświęcamy. Doskonałym pretekstem, aby znaleźć chwilę...

  • Dziesięć minut a można sobie dobrze podjeść.

  • Gruszki w herbacie - deser dla zmysłów

    Gruszki gotowane w winie przeszły już do klasyki deserów, a gdyby tak nieco odświeżyć ten przepis i zamiast w winnej kąpieli, zanurzyć je w naparze z herbaty. Sarah Britton zapewnia, że to uczta dla zmysłów, której wisienką na torcie jest sos czekoladowo-oliwny.

  • Kiedy nadchodzą upały nic nie smakuje tak dobrze jak młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i duża szklanka kefiru. Moja babcia podawała te pyszności, moja mama też, podaję i ja :) Zachęcam! Pyszne!

  • Przeboje sprzed lat: prodiż

    Mało, kto go dzisiaj używa, przewija się raczej we wspomnieniach, jak to babcia piekła w nim doskonałe ciasto drożdżowe. Albo kurczaka. Prodiż zastąpił dziś piekarnik czy mikrofalówka, ale swego czasu to był hit.

  • Dziś kolejny szybki przepis dla zapracowanych - piersi z kurczaka w aromaycznym białym sosie parmezanowo-czosnkowo-bekonowym.

  • Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy

    O tym jak wprowadzić zdrowe składniki do codziennego menu, o wegetariańskiej diecie dla dziecka i o tym czy smak jest ważniejszy niż kolor z Moniką Mrozowską i jej mężem Maciejem Szaciłło - autorami książki kulinarnej "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" - rozmawia Ewa Pawełczyk.

  • Sałatkę jadłam na urodzinach babci i bardzo przypadła mi do gustu,bo jest z gatunku słodkich,a ja takie lubię:)Polecam:)

  • UNIKALNE ROZWIĄZANIE OD ŁOWICZA – SPRAWDŹ, JAK ŁATWO TERAZ WYCISNĄĆ POMIDOORA!

    Bardzo lubimy dania na bazie pomidorów – za smak, za to że pasują do wielu okazji i za to, że przywołują miłe wspomnienia. Dlatego chcielibyśmy się nimi cieszyć przez cały rok, wyciskając z pomidora to, co najlepsze. Teraz to możliwe! Dzięki koncentratowi Łowicz 30% w wyjątkowo nowatorskim opakowaniu – saszetce. To propozycja, jakiej jeszcze nie było. Jest lekka, wygodna w przechowywaniu do czasu...

  • Pamiętam soboty, kiedy po południu Babcia siadała i zarabiała drożdże. W kubku bez ucha stawiała rozczyn na talerzyku i one w jakiś magiczny sposób rosły. Cały proces bardzo mnie fascynował i nie wiem czemu kubek wypełniony gotowym rozczynem, przypominał mi dorodnego grzyba :) Do racuchów mam ogromny sentyment. Są one dla mnie smakiem beztroskiego dzieciństwa, radości i zabaw, aż do dobranocki. Mimo upływu wielu lat, bez nich sobotnie popołudnie jest nieudane.

Artykuły na temat: obiad dla babci
  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    .... Zwykle prowadzimy wspólnie długie rozmowy w domu dziadków przy kuchennym stole, suto zastawionym domowymi specjałami. W tym roku zróbmy wyjątek i dla odmiany zaprośmy ich na kulinarną ucztę do siebie. Zainspirujmy się tradycyjną kuchnią i podajmy na stół pyszne polskie dania. Do przygotowań zaprośmy także najmłodszych domowników. Jak przyrządzić smaczny obiad na Dzień Babci i Dzień Dziadka, radzi...

  • Całe życie jesteśmy przez nich rozpieszczani, dlatego chociaż raz w roku role mogą, a wręcz powinny się odwrócić! Dni Babci i Dziadka, przypadające odpowiednio 21 i 22 stycznia, trzeba odpowiednio celebrować. Jak? Przygotowując dla wyjątkowych gości pyszny obiad! Fot. 123RF Pyszna, tradycyjna, domowa kuchnia, pełna serca włożonego w przygotowywane posiłki? Oczywiście ta babcina! Babcie są zazwyczaj mistrzyniami wielu potraw, których smaków nie potrafimy odnaleźć już nigdzie indziej. To...

  • Wagary u... babci

    Od jakiegoś czasu Antek często mnie odwiedzał po szkole. Czasem był dłużej, czasem tylko chwilę, ale dla mnie to zawsze ogromna radość widzieć jedynego wnuczka.

  • Wegetariańskie dania wielu osobom wydają się być nudne, niezbyt sycące i niesmaczne. Tymczasem bezmięsne obiady mogą naprawdę zaskakiwać. Jeśli jeszcze nie jesteście o tym przekonani,zmienicie zdanie za sprawą przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Brakuje wam pomysłu na bezmięsny obiad? To nic strasznego, bo nasi użytkownicy przygotowali dla was całą masę wegetariańskich przepisów, które mogą stać się inspiracją dla niejednego posiłku. Będzie zdrowo, kolorowo, a przede wszystkim...

  • ​Babcia, mama, córka. Wsparcie przez pokolenia

    Choć często się ze sobą nie zgadzamy, gdyż różni nas na przykład postrzeganie kwestii małżeństwa, kariery czy wychowania, to jednak staramy się nawzajem rozumieć i wspierać. Choć dzielą nas różnice pokoleniowe, córki, mamy i babcie łączą wartości nie do przecenienia: więzy krwi i kobieca solidarność.

  • Niedzielny obiad to wyjątkowa moment w całym tygodniu, która daje wytchnienie, umożliwia spotkanie z najbliższymi i niespieszne delektowanie się spokojem, dobrym towarzystwem i świetnym jedzeniem. Takie chwile bowiem wymagają wyjątkowych potraw i ciekawych tematów do długich rozmów. Oto pięć łatwych przepisów na obiad dla całej rodziny, które nie przysporzą wam problemów i pozwolą cieszyć się dużą ilością wolnego czasu. Oto dania, które wymagają niewiele pracy i gwarantują sukces w kuchni. 1....

  • Edyta Herbuś: Babcia jest dla mnie opoką

    Jej dziadkowie są dla niej ideałem małżeństwa – razem od 60 lat! Na dobre i na złe, w miłości i szacunku.

  • Wracasz z pracy głodny/-a jak wilk. Marzysz o pysznym obiedzie, ale zmęczenie nie pozwala na długie gotowanie. Nasz mistrz kuchni, Piotr Sajdak ma na to radę!

  • Stara i chora? Przecież to twoja babcia!

    Dlaczego tak się zachowujesz? Babci jest przykro – spytałam Igę, moją 10-letnią córkę.

  • Użytkownicy Smakera udowadniają, że chcąc przygotować obiad wcale nie musimy spędzać długich godzin w kuchni. Wykorzystaj ich pomysły, a smaczny i oryginalny posiłek wyczarujesz w mniej niż pół godziny. Fot. 123RF/Picsel Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Warto mieć w zanadrzu kilka sprytnych przepisów, które pozwolą nam...