• Informacje na temat:

    obgotowywanie pączków

Przepisy na temat: obgotowywanie pączków
  • Zbliża się tłusty czwartek, który kocham zwłaszcza za chrust. Niestety czasu jest za mało a doba nie jest z gumy, więc musiałam wybrać między zrobieniem pączków a chrustu. A właściwie wybór jest żaden bo dla mnie tłusty czwartek równa się chrust. W sumie nie rozumiem, dlaczego robi się go tylko w ten jeden dzień roku - przynajmniej u mnie. Znalazłam za to doskonałą alternatywę dla pączków - babeczki z nadzienie z róży, które robi się w 20 minut. Taaak słyszę te Wasze pomruki, że jak to, że z...

  • Co zrobic z dwoma paczkami, na które juz nikt nie ma ochoty? Dodac 2 jablka i wyczarowac w ciagu kilku minut ( nie liczac czasu pieczenia ) przepyszny deser.

  • Kolejny przepis do wykorzystania za rok. Nie zdążyłam opublikować, tak szybko galopuje wiosna w tym roku :) Herbatka z pączków jabłoni. Zrobiona z kwiatowych pączków jabłoni, zerwanych wraz z młodymi listkami, a od czasu do czasu również z rozwiniętym już kwiatkiem. Herbatka, o której słyszałam niemal legendy, tym bardziej chciałam jej więc spróbować. Z pączkowych resztek nie udało mi się zrobić wiele gotowej herbaty, ale na spróbowanie wystarczy. Dobre i to. Oczywiście jabłonka, z której...

  • To takie proste – sosna z naturalną niejodowaną solą – naprawdę, nie ma w zielarskim świecie niczego łatwiejszego! Taką sól można używać zarówno do relaksującej kąpieli, jak i kulinarnie. W kuchni aromat soli sosnowej szczególnie dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami, z potrawami z jaj (np. omletem), z leśnymi grzybami, a także z niektórymi warzywami i mięsem. Warto podejmować eksperymenty z tym aromatycznym dodatkiem. Trzeba też wiedzieć, że żywo zielony kolor soli szybko zanika wraz...

  • Smaczna alternatywa dla zwykłych pączków.

  • Z podanego przepisu wychodzi 10 dużych pączków z nadzieniem różanym.

  • Pierwszy raz zrobiłam takie pączki i stwierdzam, że są pyszne i usmażę je jeszcze nie raz. Ja swój przepis mam z książki kucharskiej, ale pełno ich na blogach kulinarnych. I wcale się nie dziwię, że ludzie je przygotowują, bo nie dość, że są pyszne to jeszcze można je przygotować w pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam na pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :)

  • Jeśli pączki - to tylko domowe.

  • Pyszne pączki, nie tylko na tłusty czwartek

  • Przepis ten jest bardzo wydajny, wychodzi z niego bardzo dużo, dużych ,mięciutkich i pysznych pączków.

Artykuły na temat: obgotowywanie pączków
  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Tylko jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Tłusty czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i innych pyszności. Warto jednak pamiętać, jakimi zasadami należy się kierować podczas ich...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Tłusty Czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i faworków. Fot. 123RF/Picsel Powstanie tych przysmaków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków właśnie tym daniem karmiła żołnierzy. Od tego momentu pączki rozpowszechniły się w całej Europie i Ameryce. W zależności od kraju mają różne nadzienia: w Polsce najczęściej jest to kwiat róży, w USA np....

  • Ten zabobon Polakom nie jest straszny, ponieważ w tłusty czwartek- jedyny dzień w roku, kiedy nikt nie liczy kalorii- zjadamy około 100 milionów pączków. Fot. 123RF/Picsel Te okrągłe pyszności zawitały do Europy oraz Ameryki, za sprawą Elizy Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków serwowała żołnierzom pączki. Pączek pączkowi nie równy W zależności od szerokości geograficznej te drożdżowe wypieki mają różne nadzienia: w Polsce najczęściej jest to kwiat róży, w USA np....

  • Mrożenie pierogów, sprawa niby banalna a wątek ten na forum smakera wywołał lawinę dyskusji, stając się przez kilka miesięcy najpopularniejszym i ciągle dyskutowanym. No bo jak mrozić by były smaczne, nie sklejały się czy nie daj Boże pękały podczas gotowania? Okazuję się, że to nic prostego! Fot. 123RF/Picsel Pierogi są potrawą, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama przygotowywała je z różnego rodzaju farszem. W zależności od pory roku i tego co miała w danym momencie pod ręką. W...

  • Jakie pączki są najlepsze? Gdzie można kupić te najsmaczniejsze? Jakie są najskuteczniejsze sposoby na pączkowe przejedzenie? Zobaczcie, jak odpowiadaliście rok temu i zagłosujcie! Jakie pączki są najlepsze?       fot. 123RF.COM   W zeszłym roku przeprowadziliśmy ankietę z okazji Tłustego Czwartku. Okazuje się, że według ankietowanych najlepsze są pączki z lukrem i nadzieniem z róży. Najwięcej osób stwierdziło, że to w województwie śląskim serwuje się najsmaczniejsze pączki. Większość z...

  • W najnowszym numerze magazynu kulinarnego PYSZNE karnawał trwa w najlepsze! Smażymy pączki i faworki, pieczemy torty i gotujemy po cesarsku - tak jak wiedeńczycy. fot. PYSZNE/Facebook W warsztatach kulinarnych nauczymy się, jak przyrządzić domowy makaron i nauczymy się smażyć steki doskonałe. Od tej pory zawsze będą takie, jak trzeba: rare, medium albo well done. Dowiemy się też, która sól jest najzdrowsza i jakie tajemnice kryje fasola czarne oczko, mung i pinto. A na deser tekst o...

  • Znów zapomniałeś o tłustym czwartku? A może twój napięty plan dnia nie pozwala ci spędzić kilku godzin na smażeniu pączków? Nic straconego, bo mamy w zanadrzu kilka bardzo szybkich przepisów na słodkości. Fot. 123RF/Picsel Tłusty czwartek nie może obejść się bez słodyczy. Jednak wygospodarowanie w środku tygodnia kilku godzin na żmudne formowanie i smażenie pączków dla większości z nas graniczy z cudem. Oczywiście, możemy ustawić się w (tradycyjnie bardzo długiej) kolejce do cukierni, ale...

  • Znów zapomniałeś o Tłustym Czwartku? A może twój napięty plan dnia nie pozwala ci spędzić kilku godzin na smażeniu pączków? Nic straconego, bo mamy w zanadrzu kilka bardzo szybkich przepisów na słodkości. Fot. 123RF/Picsel Tłusty Czwartek nie może obejść się bez słodyczy. Jednak wygospodarowanie w środku tygodnia kilku godzin na żmudne formowanie i smażenie pączków dla większości z nas graniczy z cudem. Oczywiście, możemy ustawić się w (tradycyjnie bardzo długiej) kolejce do cukierni, ale...