• Informacje na temat:

    obarzanki krakowskie

Przepisy na temat: obarzanki krakowskie
  • Obwarzanki... zdarza się, że kupię ich więcej niż zjem i wtedy leżą sobie cichutko w kuchni. Nieświeże są niestety mniej apetyczne i dlatego ostatnio postanowiłam jakoś je ulepszyć. Wyszło bardzo smaczne śniadanko polsko- włoskie.

  • W ciepłe weekendy zbieramy się rodziną na wspólne biesiadowanie. Bardzo lubię pieczoną karkówkę z grilla. Mięso kupuje wcześniej na placu Imbramowskim, starannie wybieram, żeby nie było za tłuste i marynuję z dwa lub jeden dzień przed grillem, żeby karkówka była aromatyczna i krucha. Jako, że oboje z mężem uwielbiamy maczankę krakowską to postanowiłam przenieść aromat maczanki na grilla. Zapach kminku i pieczonej karkówki z cebulką roznosiły się dookoła i sprawiał, że z niecierpliwością...

  • Danie to przygotowałam według przepisu z magazynu Kuchnia.Duzo czytałam na temat tej potrawy,postanowiłam więc sprawdzić jak smakuje,a smakuje calkiem dobrze.

  • Sernik - poezja, przepis mojej Babci, po prostu skosztujcie :)) P.S. To jedyny sernik, który lubię z dodatkiem rodzynek ;-)

  • Piernik to ciasto pełne korzennego aromatu. Jest prosty do wykonania, więc warto go zrobić nawet bez świątecznej okazji.

  • Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem.

  • Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.

  • Przepis jak zwykle mamusi :). Sernik pyszny aczkolwiek ciężki - tradycyjny. Można go upiec na pół - kruchym spodzie ale niekoniecznie. Równie dobrze smakuje upieczony sam - bez ciasta - i co najważniejsze u nas - bez RODZYNEK :). Za dużo dłubania później :).

  • Wypróbowany przepis na "Sernik krakowski"

  • Kiełbasa krakowska podpiekana, wędzona na zrębkach olcha/buk.

Artykuły na temat: obarzanki krakowskie
  • Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje...

  • Rozpoczynamy II etap konkursu Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! – teraz internauci mogą wybierać wyjątkowy, najbardziej „krakowski” przysmak kulinarny oraz kulinarne zjawisko, trend, inicjatywę, która pojawiała się w Krakowie. Głosować można na stronie www.krakow.pl , od 11 maja (poniedziałek ) do 24 maja (niedziela). Te z propozycji, które otrzymają najwięcej głosów przesłanych przez internautów, zostaną laureatami tegorocznej edycji Konkursu. Zwycięzców poznamy 28 maja. Do drugiego etapu...

  • 11 grudnia w Krakowie ruszył konkurs na najciekawszy „Krakowski przepis”. Celem konkursu jest zmobilizowanie smakoszy do szukania ciekawych receptur, dań i opowieści związanych z historią, teraźniejszością i kulturą dawnej stolicy Polski. Konkurs odbywa się ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie", przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa. W ramach konkursu zbierane są krakowskie przepisy i receptury, a także rodzinne opowieści związane z małopolską kuchnią. Odtworzenia...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Specjalnie dla Was wyruszyliśmy w poszukiwaniu najlepszych krakowskich restauracji. Nasz wysłannik Marcin J. przemierza Kraków wzdłuż i wszerz aby znaleźć najsmaczniejsze kulinarne miejsce.   Recenzje restauracji będziemy publikować w cyklu "Warszawiak przy krakowskim stole", dzięki temu mieszkańcy dawnej stolicy będą wiedzieć, jakie lokale warto jeszcze odwiedzić, a przyjezdni z obecnej stolicy lub z innych regionów Polski dowiedzą się co restauracyjno-knajpiany Kraków ma im do...

  • Jesienna edycja Restauran Week zbliża się wielkimi krokami. Nasza redakcja sprawdziła, co w czasie festiwalu swoim gościom zaproponuje krakowska restauracja Gąska. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400...

  • Już po raz czwarty Winnica Srebrna Góra przygotowuje Krakowski Festiwal Młodego Wina. Tradycyjnie organizatorzy zachęcają do odwiedzenia gościnnych progów Starej Zajezdni na krakowskim Kazimierzu przy ulicy Wawrzyńca 12. Impreza odbędzie się 11 listopada, w dniu św. Marcina, patrona winiarzy. Fot. Marek Lasyk / materiały prasowe Gdy fermentacja młodego wina dobiegała końca, nadchodził czas pierwszej degustacji. Zwyczaj ten wiąże się ściśle z postacią św. Marcina, którego wspomnienie...

  • Targi w Karkowie oraz Akademia Espresso firmy PRIMULATOR zapraszają na najważniejszą kawową imprezę na południu Polski. Na zawody zapraszamy baristów, właścicieli kawiarni i wszystkich wielbicieli czarnego złota. Najlepsi bariści z całej Polski staną do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art. Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Jest to...

  • Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa w 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, który mamy zaszczyt wraz z portalem Interia.pl objąć patronatem medialnym. Akcja rozpoczyna się 2 stycznia 2014 roku, a trwać będzie do czasu ogłoszenia wyników Akcji podczas uroczystego Finału wręczenia nagród (II kwartał 2014).   Organizatorem Akcji jest Urząd Miasta Krakowa we współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym oraz Urzędem Marszałkowskim...

  • Serdecznie Państwa zapraszamy do udziału w 10. jubileuszowej edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2015.Patronat nad wydarzeniem objął Smaker.pl oraz portal Interia. Fot. 123RF Akcja rozpoczyna się 2 lutego 2015 roku, ogłoszenie wyników Akcji i wręczenia nagród odbędzie się podczas uroczystego Finału w czerwcu 2015 roku. Organizatorem Akcji jest Urząd Miasta Krakowa we współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym oraz Urzędem Marszałkowskim...