• Informacje na temat:

    ob iady dla bezglutenowca

Przepisy na temat: ob iady dla bezglutenowca
Artykuły na temat: ob iady dla bezglutenowca
  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Przepisy na 1000 potraw, które można wykonać w 10, 15 lub 20 minutCaroline DarbonneNie chcesz spędzać więcej niż dziesięć, piętnaście czy dwadzieścia minut na przygotowywaniu dania od początku do końca?Ale jako smakoszka pragniesz podać coś pysznego zarówno swojej rodzinie, jak i przyjaciołom, kiedy wpadną bez zapowiedzi? Ta bardzo praktyczna książka jest właśnie dla ciebie!Znajdziesz w niej tysiąc przepisów dla rodziny, tradycyjnych, wyrafinowanych czy egzotycznych, do przygotowania w bardzo...

  • Jak wiadomo, dla ochłody najlepsze są lody. Po co jednak kupować je w sklepie, skoro można je szybko i łatwo zrobić w domu, bez zbędnej chemii i konserwantów? Jak zrobić sobie domowe lody?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe...

  • Czekolada ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jest nie tylko elementem diety, przeniknęła również do licznych sfer naszego życia. Smakołyk ten towarzyszy modzie, pielęgnacjom ciała, dekoracjom domowym, może być ofiarowywany w podzięce, przeprosinach czy na specjalne okazje. Słowem, spotykamy się z nim na co dzień, niemal w każdej dziedzinie życia. Fot. 123RF/Picsel Pod różnymi postaciami Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie...

  • Poszukiwania idealnej diety wyszczuplającej to zajęcie męczące i frustrujące. A jest przecież prosty sposób na schudnięcie - kapusta kiszona! Odchudzanie na kapuścianej diecie jest łatwe, tanie i przede wszystkim zdrowe. Niech to krótkie stwierdzenie stanowi zachętę do przeczytania tego tekstu. Fot. 123RF/Picsel Konserwowanie warzyw jest proste, choć - podobnie jak przygotowywanie przetworów - dość czasochłonne. Warzywa, które lubimy najbardziej, możemy konserwować za pomocą octu, oleju lub...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na...

  • Tym razem Piotr Sajdak przygotuje dla Was danie, którym zachwycił jury programu Masterchef Polska.   Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • ErVegan powraca! Tym razem z Roślinnym lunchboxem dla każdego - pełnym przepisów na pełnowartościowe i smaczne potrawy, które możesz zabrać ze sobą wszędzie - do pracy, na uczelnię, czy na wycieczkę. Z tej książki dowiesz się, jak przyrządzić pożywny, nasycony kolorem kurkumy omlet, cukiniowe bolognese, czy egzotyczny koktajl z owoców. Eryk Wałkowicz to dyplomowany dietetyk, autor bestsellerowej książki Kuchnia roślinna dla każdego oraz bloger, który inspiruje tysiące czytelników...

  • Twój sześciomęsięczny bobas może już przejść na pokarm stały, ale nie masz pojęcia, co mu podać? A może twój czterolatek nie chce jadać warzyw? Może chciałabyś uraczyć swoje dzieci czymś innym, niż gotowy obiad z kuchenki mikrofalowej, ale brakuje ci pomysłów i czasu? A może martwisz się, że twoje dziecko zanadto przybiera na wadze? Nie musisz już dalej szukać - masz przed sobą książkę, która odpowie na wszystkie twoje pytania. Jestem dziennikarką, która od ponad dwudziestu lat zajmuje się...