• Informacje na temat:

    o orki z czosnkiem

Przepisy na temat: o orki z czosnkiem
  • dla miłośników czosnku

  • bruschetta jest bardzo smakowita i jako przekàska i jako starter,można jà jeść o każdej niemal porze,zawsze uwodzi aromatem i smakiem ;-)

  • Bardzo prosta salatka z czosnkiem

  • przy maksimum uczucia można wydobyc świetny smak

  • mmm pyszne, najlepsze ciepłe. Wstać o 6 rano zarobić ciasto drożdżowe, położyć się, wstać o 8 i upiec rodzince:D.

  • Lekki chłodnik, pyszne danie na letnie dni:) a'la tzatziki,ale mniej gęsty,a nam bardzo smakuje:)

  • szybkie,smaczne,zdrowe,jako dodatek do mies,obiadku czy kanapek:)..........po prostu proszę wypróbować:)

  • Szybka, prosta i smaczna (zwłaszcza dla wielbicieli czosnku :-)

  • Za smakiem białego sera nie przepadam. Rzecz ma się jednak inaczej w przypadku twarożku z dodatkiem np. rzodkiewki i czosnku. Nic lepiej nie smakuje rano niż śniadanie z pajdy chleba z masłem i grubo posmarowaną pastą z białego sera. Miam. Pastę z twarożku i rzodkiewki robię zawsze z dodatkiem czosnku i posiekanego szczypiorku. Lubię taką ostrzejszą wersję białego sera. Oczywiście jeśli za czosnkiem nie przepadacie możecie z niego zrezygnować. Ja osobiście jednak polecam go dodać. Możecie...

  • Wspaniała oliwa do sałatek i surówek.

Artykuły na temat: o orki z czosnkiem
  • Bezsenna kraina

    ...- najlepiej na południowych wyspach. Tam wystające z morza góry dosłownie oblepione są ptakami: maskonurami, kormoranami i orłami. A w wodzie na pewno trafilibyśmy na bawiące się foki. Ale nie orki(...) z dorsza, ale nie mogę nie zjeść ciepłej zapiekanki z tą rybą. Przekładanej pomidorami, ziemniakami z czosnkiem, cebulą, oliwkami, w wersji luksusowej z winem i sherry. Kończymy kolację o północy...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Mieliśmy wczoraj gości. Musiałam wymyślić do jedzenia coś co również karmiąca matka może spożyć bez uszczerbku dla dziecka. Postawiłam na sałatę. Przepis...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, a więc czas najwyższy przygotowywać sałatki! Ale jak komponować składniki? Jakich sosów używać? I jak te sosy przyrządzać? Radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Jakie sosy najlepiej łączyć z poszczególnymi gatunkami sałat? Gatunki sałat różnią się konsystencją - kruchością oraz smakiem, co sprawia, że powinno się je łączyć z odmiennymi rodzajami sosów. Sałaty o kruchych i grubych liściach, jak lodowa i rzymska, najlepiej smakują z delikatnymi...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości. Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko...

  • 1-3 X 2010: Weekend Wegetarianizmu. Wegetarianizm ? wystarczy chcieć Czy dieta wegetariańska jest droga? Z Martą Paciorkowską z Fundacji Viva! Akcja dla Zwierząt rozmawia Tomasz Słodki. 1. Weekend Wegetarianizmu 2010 ? Wegetarianizm wpływa na wszystko Tomasz Słodki.: Spotykamy się z bardzo przyjemnego powodu: Weekend Wegetarianizmu. Kiedy się odbędzie, co to za akcja? Marta Paciorkowska: Jak co roku, 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. W tym roku dzień zamieniliśmy...

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Warto więc dowiedzieć się nieco więcej na ich temat. Fot. 123RF / Picsel W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie...

  • Antyoksydanty to substancje znane z tego, że odmładzają, zapobiegają powstawaniu nowotworów i wielu chorób. Ale mają też drugą, zupełnie inną twarz. Fot. 123RF.COM Tlen jest nam niezbędny do życia – to wiemy wszyscy. Jednak równocześnie tlen jest cząsteczką uszkadzającą żywe komórki organizmu w procesie nazywanym utlenianiem, czyli oksydacją, która jest naturalną częścią procesów życiowych. W jej wyniku powstają wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu (w skrócie ROS). Książka kucharska:...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. Zobacz całą prawdę na temat składu białej kiełbasy: 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w...