• Informacje na temat:

    o jedzeniu

Przepisy na temat: o jedzeniu
  • Fotografowane jedzenie smakuje lepiej?

    "Foodporn", czyli fotografowanie jedzenia, stało się pożywką dla mediów społecznościowych i ciekawym zjawiskiem dla naukowców. Postanowili oni zbadać, dlaczego tak chętnie fotografujemy nasze dania.

  • Pół żartem - pół serio o jedzeniu kiedyś i dziś - myślę, że warto przeczytać

  • Takich zdjęć jedzenia jeszcze nie widzieliście!

    Moda na fotografowanie jedzenia czasem przybiera przedziwne formy. Francuski cukiernik, Tal Spiegel, robi zdjęcia swoim deserom, dobierając je do koloru… obuwia. Pomył może i jest intrygujący, ale efekty zachwycają!

  • Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Sprawdź, a sam będziesz zdziwiony

  • Pokemon sushi  - jedzenie czy zabawka?

    Gra Pokemon Go robi prawdziwą furorę. Jednak kto choć raz spróbował się w nią bawić, ten wie, że łapanie Pokemonów na żywo to całkiem męczące zajęcie. Po takiej gonitwie z wirtualnymi stworami warto się posilić. Czym? Na przykład sushi w kształcie Pokemonów?

  • Smaczny pomysł na "Cztery fakty o szczypiorku"

  • Jak prawidłowo przechowywać jedzenie?

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha wyjaśniła, jak przechowywać masło, sosy azjatyckie, przeciery pomidorowe, marynowane warzywa, cukier palmowy, tofu, świeże zioła i trawę cytrynową, aby te nie straciły świeżości i swoich wartości odżywczych.

  • Proziaki w moim regionie są bardzo znane i oczywiście lubiane. Ja po swojemu je przerobiłam, i smakiem się (nie tylko ja ????) zachwyciłam. Zachowały swoje składniki podstawowe, ale dzięki koperkowi i olejowi rzepakowemu chili wyszły wyjątkowe. Żółtego koloru ciasto nabrało, a podczas jedzenia nutę ostrości się wyczuwało. Wyszły naprawdę znakomicie, same smakowały wyśmienicie, z kefirem idealnie, a jako dodatek do sałatek genialnie.

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    Nasi goście zjedli już wszystkie koreczki, sałatki, kanapki i inne przygotowane dania. Impreza jest udana i na pewno za jakiś czas ktoś znów zechce coś przekąsić, a tymczasem w lodówce hula wiatr. A zresztą – szkoda by było zniknąć na dłużej w kuchni i przyrządzać potrawy, zamiast bawić się z resztą towarzystwa. Jak wybrnąć z tej sytuacji?

  • bruschetta jest bardzo smakowita i jako przekàska i jako starter,można jà jeść o każdej niemal porze,zawsze uwodzi aromatem i smakiem ;-)

Artykuły na temat: o jedzeniu
  • Jedzenie, które postarza

    Sól, kawa i alkohol odwadniają organizm - skóra staje się matowa i szorstka. Nadmiar węglowodanów, smażone jedzenie, słodycze - niszczą kolagen. Konserwanty w przetworzonym jedzeniu powodują stany zapalne skóry (wygląda wtedy na ziemistą i zmęczoną). Pikantne potrawy i przyprawy mogą ją podrażniać, wywołując nierówności w kolorycie.

  • Myśleliście, że o jedzeniu wiecie wszystko i żaden produkt nie ma przed wami tajemnic? Zastanówcie się raz jeszcze, bo te fakty mogą całkowicie zmienić sposób, w jaki patrzycie na zawartość swojej spiżarni. Fot. 123RF/Picsel Czy naprawdę wiemy, co jemy? Poniżej znajdziesz sześć faktów dotyczących jedzenia, o których prawdopodobnie jeszcze nie wiedziałeś! 1. Jedząc figi, zjadasz osy Fot. 123RF/Picsel Te apetyczne owoce bardzo często goszczą na naszych talerzach. Jedak mało kto domyśla się, że...

  • Pleśń na jedzeniu

    Biały meszek lub niebieska, zielona czy czarna włochata narośl na jedzeniu oznacza, że zostało ono zaatakowane przez pleśń. Powstaje ona z zarodników grzybów. W dogodnych warunkach błyskawicznie(...) kolejności. Zdarza się, że chleb nie ma nalotów, ale czuć zapach stęchlizny. Nie jedzmy go. To, co brzydko pachnie, może nam zaszkodzić. Jak ograniczyć ryzyko rozwoju pleśni w jedzeniu? W miejscu...

  • Czy naprawdę wiemy, co jemy? Poniżej znajdziesz 10 faktów dotyczących jedzenia, o których prawdopodobnie jeszcze nie wiedziałeś! Sklonowane banany, owady w jogurtach i złote jedzenie. 10 szokujących faktów! / fot. 123rf.com   1. Jemy klonowane banany! Banany, które są obecnie uprawiane, rozmnaża się drogą wegetatywną. Normalnie mnożące się odmiany bananów miały pestki, a także były w stanie ewoluować, aby dostosowywać się do zmiennych warunków środowiska. Te uprawiane obecnie, jako swoje...

  • Jedzenie, która uzależnia

    .... cukrzycy, nadciśnienia, niektórym nowotworom, problemom z aparatem ruchu, miażdżycy. Osoby, które często żywią się przetworzonymi produktami, mają też tendencję do niedoborów, bo w takim jedzeniu jest mało...

  • Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków. Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta...

  • Jedzenie musi dawać szczęście

    ...wydaje się być szalona i inna z punktu widzenia Europy i Ameryki. Oprócz tego, azjatycka kuchnia charakteryzuje się długim i dokładnym procesem przygotowania - brakuje nam tego pietyzmu w jedzeniu...

  • Z pewnością zdarzyło wam się, że na zakupionych warzywach lub owocach pojawiła się pleśń. Co wtedy zrobić? Czy wystarczy odkroić zepsutą część? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób, widząc w lodówce nieco nadpsute produkty, na których zaczęła pojawiać się pleśń, najzwyczajniej w świecie odcina zgnitą część, a resztę spokojnie zjada. Jednak czy takie zachowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia? W końcu pleśń na żywności to poważny znak ostrzegawczy, a jej spożycie może doprowadzić nawet do...

  • Jak zaoszczędzić na jedzeniu

    Nie musisz rezygnować z jakości ani z tego, co lubisz. Wystarczy, że dobrze wykorzystasz swoje zakupy i nie będziesz ich marnować.

  • Ser jest jednym z tych produktów, które kupujemy bardzo często. Dodajemy go do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów oraz wielu innych potraw. Skoro więc tak bardzo przepadamy za serami, dlaczego wciąż tak mało o nich wiemy? Mogłoby się wydawać, że w przypadku sera, jedyną pułapką na jaką możemy natrafić, jest zakup wyrobu seropodobnego. Jeśli unikniemy tej wpadki, cała reszta zdaje się być już wyjątkowo prosta - kroimy i podajemy wedle uznania. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że...

Zdjęcia na temat: o jedzeniu
  • Debby Lip Chubby Mat
Wideo na temat: o jedzeniu
  • Leczenie przez jedzenie

    Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania takie jak: placek gryczany, pasta z zielonego groszku, placuszki dyniowe, krem z pieczonych buraków, ciasteczka daktylowe oraz pieczona ryba. (DDTVN/X-news)

  • Jak należy mrozić jedzenie?

    Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności przez dłuższy czas. Odpowiednio zamrożone warzywa nie tylko zachowają większość witamin, ale także swój smak i wygląd. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

  • Ile jedzenia wyrzucamy do kosza?

    - Polacy najczęściej wyrzucają wędliny, pieczywo, warzywa i owoce - zaznaczyła w "Dzień Dobry TVN" Dorota Napiórkowska z Federacji Polskich Banków Żywności. Dr Karolina Hansen, współzałożycielka "Jadłodzielni" powiedziała o pomyśle na dzielenie się jedzeniem. - Każdy, kto ma coś, co jest zdatne do spożycia, ale nie ma na to ochoty, może tutaj przynieść i każdy może to wziąć - wyjaśniła Hansen. Jak można zachęcić właścicieli sklepów wielkopowierzchniowych do tego, aby nie wyrzucali jedzenia?...