• Informacje na temat:

    nuddle ser w ziolach sposób

Przepisy na temat: nuddle ser w ziolach sposób
Artykuły na temat: nuddle ser w ziolach sposób
  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja. To tam produkuje się największe ilości tego przysmaku. Jednak od kilku lat popularnością cieszy się także w Polsce. Poznaj wszystkie sekrety sera pleśniowego i dołącz do grona jego wiernych fanów. Zdjęcie 123 rf Najprościej możemy podzielić sery pleśniowe na te z porostem pleśniowym i z przerostem pleśniowym. Pierwszy rodzaj dojrzewa od 2 do 6 tygodni i ma charakterystyczną zewnętrzną białą pleśniową skórkę. Ten rodzaj sera pleśniowego Francuzi jedzą...

  • Każdy z nas chce jeść zdrowo – to oczywiste. Wiedzą też o tym producenci żywności, którzy robią wszystko, abyśmy myśleli, że kupowane przez nas produkty są zdecydowanie zdrowsze niż w rzeczywistości. Czy wiecie jakie sztuczki stosują? Podczas codziennych zakupów staramy się sięgać po produkty jak najbardziej przyjazne naszym organizmom, które miałyby zapewnić nam długie i zdrowe życie. Opakowania niektórych towarów wręcz krzyczą do nas, że to właśnie one są najzdrowszym wyborem z możliwych....

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie święci triumfy. Coraz więcej osób interesuje się dietą bezmięsną i przechodzi na wegetarianizm. W Polsce jest już ok. 2 mln zdeklarowanych zwolenników takiego stylu życia. Fot. 123RF/Picsel Historia wegetarianizmu swoimi korzeniami sięga do roku 2600 p.n.e., wtedy to w Chinach ukazał się podręcznik, na którego łamach w sposób szczegółowy omówiono bezmięsną dietę oraz jej wpływ na nasze samopoczucie i organizm. Warto wspomnieć, że jaroszami byli...

  • Oto wiadomość na którą czekało wielu z nas: ser może wyjątkowo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, ułatwiając odchudzanie oraz czyniąc nas mniej podatnymi na podatnymi na poważne choroby. Fot. 123RF/Picsel W naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie o tym, jakoby różnego rodzaju sery miały być wyjątkowo niezdrowe. Już od wielu lat mówi się, o tym, iż powodują tycie, zatykają żyły i są najskuteczniejszym sposobem na podniesienie poziomu cholesterolu. Tymczasem badania...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Pikantny koktajl o poranku pobudzi każdego. Sok pomidorowy i wódka - mieszanka, stosowana przez hollywoodzkich aktorów jako lekarstwo na kaca. Czy faktycznie Krwawą Mary wymyśliła królowa Maria I Tudor? Fot. 123RF/Picsel "Bloody Mary" to typowy napój typu "picker upper", czyli rekonstruktor samopoczucia - świetnie regeneruje siły i wzmacnia organizm po wcześniejszym nadużyciu alkoholu. Jest też wyśmienitym aperitifem, bowiem pobudza apetyt. Przede wszystkim zaś "Bloody Mary" to najsłynniejszy...

  • Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdjęcie 123rf Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla...