• Informacje na temat:

    nóżka z indyka

Przepisy na temat: nóżka z indyka
  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • pyszne

  • Warzywa z rosołu

    10 łatwych przepisów.

  • prawdziwa galareta wieprzowa mojej mamy :)

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... kukurydzy ●6 łyżeczek żelatyny ●ugotowana marchewka ●4 plastry chudej wędliny z indyka ●3 jajka na twardo ●sól, pieprz ●cytryna Sposób przygotowania: W gorącym, doprawionym bulionie rozpuść żelatynę(...), aż stężeje. Na niej połóż połówki jajek, marchewkę i plastry wędliny z indyka. Zalej częścią galarety i zastudź. Na tym rozłóż kukurydzę, na niej - groszek. Zalej resztą galarety, wstaw do lodówki...

  • Kolejne etapy przygotowania pieczeni z indyka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Nóżki wieprzowe"

  • Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

  • 1 porcja: 190 kca

  • Wypróbowany przepis na "Zimne nóżki"

Artykuły na temat: nóżka z indyka
  • Skrzydełko czy nóżka?

    Na co zwrócić uwagę kupując drób?

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Indyk w maladze

    Mięso indyka natrzeć solą, nasmarować tłuszczem. Piec około 90 minut w temp. 180-200°C. W tym czasie ugotować wywar z warzyw, nóżek i kości. Przecedzić....

  • Większość z nas kojarzy galaretę z nóżek wieprzowych głównie z imieninami u cioci, jednak czy wiedzieliście, że ta potrawa może również pozytywnie wpływać na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Galareta z nóżek wieprzowych - jedni ją uwielbiają, z kolei inni krzywią się na samą myśl o takim posiłku. Nieodzowny element prywatek i jedna z najpopularniejszych zagryzek. Zastanawialiście się może kiedyś nad tym w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? To naprawdę zaskakujące! Wbrew pozorom, zimne nóżki...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    ...proponuje kurczaka na bogato. Na bogato, bo faszerowany jest polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do(...) pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Wybić jajka. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem ziołowym. Dokładnie wyrobić rękoma. Dorzucić żurawinę i wymieszać. Farsz nałożyć na zluzowanego kurczaka, złożyć...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    ..., i poprawia ruchomość stawów. Będziesz jeszcze zdrowsza! Do galarety dodawaj chude mięso, np. ugotowanego indyka, cielęcinę i jarzyny ugotowane na półtwardo, mogą to być warzywa korzeniowe, brokuły, kalafior...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...