• Informacje na temat:

    nowosci kulinarne w restauracji

Przepisy na temat: nowosci kulinarne w restauracji
  • Szyfr złamany

    Agnolotti Pasta pochodząca z Piemontu, "krainy u podnóża gór". Korzenie kuchni piemonckiej, mimo że dość wykwintnej i często uważanej za mocno spokrewnioną z francuską cuisine, sięgają solidnej, rdzennej tradycji kulinarnej. A to oznacza, że mączne potrawy zajmują w niej ważne miejsce. Agnolotti to małe pierożki, wielkością przypominające ravioli. Mogą mieć kształt kwadratu lub półksiężyca, tak...

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak jak z restauracji"

  • Przepis przywieziony z gruzińskiej restauracji w Poznaniu. Polecam również same z kefirem...mmm!

  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

  • Ja sobie radzić w niepowodzeniach kulinarnych

  • Sprawdzony przepis na "Wątróbka drobiowa z cebulką i wiśniami Kulinarna autobiografia Basi Ritz Konfitura z wiśni, alzack"

  • Czasem kulinarne eksperymenty są nawet smaczne...;) Polecam!

  • Doskonały deser na ciepło, soczysty i chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko. Szybko też znika z talerzy. Coś podobnego jadłam w restauracji orientalnej a teraz przyrządziłam w domu na swój sposób. Wszystkim bardzo smakowało.

Artykuły na temat: nowosci kulinarne w restauracji
  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...i najpiękniejszy w Krakowie widok z okien restauracji, ale także za podgrzewane talerze z firmowego serwisu i posrebrzane sztućce, za elegancką i fachową obsługę (co dziś stanowi ewenement) i dopiero na(...). Tomasza.), ze swą piękną, wielką Salą Lustrzaną, jest zaledwie o kilkanaście lat starsza od restauracji w hotelu "Francuskim". Z końcem XIX w. Eustachy Jaxa Chronowski zaadaptował na cele hotelowe kilka...

  • 39 życiorysów restauratorów, ponad 100 przepisów i więcej niż 300 niezwykłych zdjęć- to wszystko w najnowszej publikacji „Najlepsze przepisy najlepszych restauracji“ wydanej pod patronatem Restaurant Week Polska. "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji" to zaproszenie do nieodkrytego dotąd świata najlepszych Restauracji w Polsce Książka ujawnia kulinarne tajemnice Restauratorów i Szefów Kuchnii prowadzi za zamknięte dla publiczności drzwi . W tej wyjątkowejksiążce Szefowie Kuchni nie...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Już w dniach 23-31 października odbędzie się festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK. W najwięks zym i najważniej s zym ogólnopolskim święcie Restauracji udział weźmie ponad 150 najlepszych restauracji w najważniejszych polskich miastach. Jesienna edycja RESTAURANT WEEK inspirowana jest lokalnymi smakami i składnikami. Po raz pierwszy odbędzie się też w całej Aglomeracji Śląskiej i Bielsku-Białej. Festiwal najlepszych restauracji RESTAURANT WEEK odbywa się od 2014 roku. Uczestniczą w...

  • Nowe atrakcje na naszym wybrzeżu

    Morskiej "Wiatrak". Atrakcją dla całej rodziny będzie wizyta w aquaparku Baltic Park Molo z jedyną w Polsce sztuczną falą do surfingu. Na kulinarnej mapie nowością jest restauracja ,,El Papa - Pilar...

  • W dniach 21 - 23 marca 2012 w Poznaniu i Warszawie odbędą się kursy kulinarne, stanowiące kolejny etap kampanii promującej hiszpańskie dziedzictwo kulinarne "ORIGINAL FLAVORS. THE MEDITERANEAN ESSENCE". Akcja współfinansowana jest przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii. W ramach programu swoje produkty promują organizacje Chronionych Nazw Pochodzenia Beana, Ribera del Duero i Fundacja Szynki Serrano. Kursy prowadzone będą pod okiem specjalistów z Hiszpanii i poza...

  • Ina Rybarczyk: Moja kuchnia wciąż samą mnie zaskakuje

    Największym odkryciem, które było przełomem dla mnie i mojego bloga, było stworzenie ptasiego mleczka z chia, które funkcjonuje w książce pod nazwą "ptasia lekkość z chia". Z kilku składników stworzyłam deser, który od ponad trzech lat jest jednym z popularniejszych w sieci, kopiują go nawet restauracje - mówi Ina Rybarczyk, autorka książki "Łowca smaków".

  • Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    Dziś każda stacja telewizyjna ma program o kuchni. Internetowe blogi kulinarne notują miliony wejść, a książki z przepisami nie schodzą z list bestsellerów. Jedzenie jest teraz modniejsze od bycia na diecie. To już nowy styl życia.

  • Tuż przed świętami chcieliśmy zrobić Wam małą niespodziankę poprawiając nieco wygląd niektórych elementów w serwisie oraz dodając nowe, ciekawe funkcje. Fot. 123RF/Picsel Pierwszą rzeczą, jaką możemy się pochwalić, to zebranie w jednym miejscu wszystkich książek kucharskich. Od dziś możecie je przeglądać według różnych kryteriów: książki użytkowników zarejestrowanych i niezarejestrowanych, alfabetycznie, od najnowszych, według ilości przepisów oraz ilości skopiowań.       Aby było Wam...