• Informacje na temat:

    nowa kasza jęczmienna

Przepisy na temat: nowa kasza jęczmienna
Artykuły na temat: nowa kasza jęczmienna
  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    ...o kaszance smażonej na patelni z cebulą. Polski klasyk! - Mało kto kojarzył kaszę gryczaną niepaloną, wcinał z zapałem jaglaną, serwował owsianą czy orzechową kaszę orkiszową. - Sytuacja przyjemnie(...) urzekło cię w kaszy jako produkcie spożywczym? - Tak naprawdę kaszę lubiłam od dziecka. Moja babcia i mama serwowały sporo kaszy, więc od zawsze kasza kojarzyła mi się z ciepłem i miłością. Jestem...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Wprowadzamy nowe smaki

    .... Jeśli dziecko nie ma objawów alergii, warto zaproponować mu kolejne owoce, np. mandarynki, pomarańcze, truskawki. A także warzywa, np. świeże i kiszone ogórki, czosnek, szczypiorek, paprykę, pomidora. To(...) nowość możemy zaproponować dziecku po 4 dniach. Podajemy małe porcje i różnicujemy smaki Widok talerza wypełnionego po brzegi jedzeniem może skutecznie odebrać dziecku apetyt. Najlepiej proponować...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Zielono mi! nadal... czyli salatka z kasza

    i do tego w poobijanej misce! skandal nad skandale? nie tylko miski mam takie... nowe... specjalnie poobijane, taki styl... jak te filizanki do kawy "pogniecione"...

  • Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty. Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami. 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych produktów. Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie. Dominika Wójciak - jej talent wyróżnił sam Gordon...

  • Przyspieszamy metabolizm

    ...), umiarkowane ilości nierafinowanych węglowodanów (owsianka, kasza jęczmienna, komosa ryżowa, dziki lub brązowy ryż), zielone warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym (maliny, jagody, grejpfrut(...) bogate w węglowodany złożone (brązowy ryż, kasza jęczmienna, komosa ryżowa), owoce i warzywa. Do tego umiarkowane ilości białka (gotowane mięso i ryby). Zero tłuszczu, nawet do smażenia! Obowiązkowo...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Kotlety bez mięsa

    Odkrywamy nowe walory kotletów, które mimo wegetariańskiego charakteru nie tracą nic ze swojej sytości i ciekawego smaku.

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Dobroczynne właściwości kaszy gryczanej ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i...