• Informacje na temat:

    niskokaloryczne ciasto drożdżowe

Przepisy na temat: niskokaloryczne ciasto drożdżowe
  • ....) odstawić je do podrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50min w temp.170-180 st.C Ciasto jest przepyszne, pulchniutkie, tanie i niskokaloryczne. Robi się je bardzo szybko i jeszcze(...) miejsce. Kiedy podwoją swoją pierwotną objętość, dodać je do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i ciepłym mlekiem zarobić ciasto. Nie trzeba się specjalnie wysilać. To trwa dosłownie chwilę. Na końcu...

  • Doskonałe do kawy, czy kakao. Przeznaczone głównie dla drugiej fazy diety Dukana, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby każdy sobie spróbował :)

  • W mikołajowej paczce od marki Kupiec znalazłam płatki owsiane. Od jakiegoś czasu korciło mnie żeby zrobić ciastka owsiane ale mój mężczyzna kręcił nosem. Skorzystałam więc z okazji i kiedy w domu zabrakło mąki zrobiłam muffiny bez mąki za to wykorzystałam właśnie płatki. Zamiast masła dałam oliwę Bertolli, 1 jajko i rodzynki Food & Joy. Lubię tą markę bo mają fajnie przemyślane opakowania. Rodzynki są zamykane, wykorzystałam tylko kila więc szkoda by było aby wyschły. Genialnie pomyślane.

  • Jest to pierwsze ciasto drożdżowe, które mi wyszło. Bardzo łatwe, właściwie samo się robi. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z babuni-blog49.

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

  • Jest to bardzo łatwe ciasto drożdżowe , zero wysiłku dużo przyjemności...

  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

  • Delikatne, mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe aż sama jestem w szoku że mi wyszło, aż takie dobre. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem ze szklanką mleka lub kakao.

  • Takie proste, a takie dobre.

  • pyszne i tanie :))

Artykuły na temat: niskokaloryczne ciasto drożdżowe
  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ..., solą. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną i chlebem. Knysze drożdżowe Zrób zaczyn z drożdży, odrobiny mąki, łyżeczki cukru i łyżeczki mleka. Gdy podrośnie, połącz go z resztą mleka i mąki oraz sporą szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone masło. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kapustę gotuj 30 min. Odcedź, posiekaj. Obrane cebule poszatkuj, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj do kapusty, dopraw...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Apetyt rośnie w miarę jedzenia?

    ...krakersy serowe. Grupie badanych dużo bardziej atrakcyjne wydawały się wtedy owoce oraz drożdżowe ciasto. Co ciekawe, mechanizm tego zjawiska występuje zarówno u osób młodych, jak i starszych, a zanika(...) aktywuje obszary odpowiedzialne za uczucie smaku i nagradzania w znacznie większym stopniu, niż jego niskokaloryczne zamienniki. Produkty typu light nie zaspokajają uczucia satysfakcji sensorycznej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ...i niełączenia produktów ze sobą. Do takich mitycznych niezalecanych połączeń należą m.in.: nabiał z pomidorem, ciasto drożdżowe z herbatą, warzywa krzyżowe z rybami czy herbata z cytryną. W rzeczywistości nie ma(...) musy, koktajle, soki, ale wolałabym coś dietetycznego, niskokalorycznego, co nie wpływa źle na bilans odżywczy, nie kanibalizuje sie. W żywieniu nie ma takich produktów, których kategorycznie nie...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Cukrzyca: 5 rzeczy, które ci szkodzą, a ty... o tym nie wiesz

    ...upiec ciasto (oprócz drożdżowego - nie nadaje się do fermentacji). Rozpuszcza się w wysokich i niskich temperaturach, także w wodzie i tłuszczach. Nie podwyższa poziomu cukru we krwi, więc jest(...) w parówkach i hamburgerze. Kupujesz produkty light W pułapkę dietetyczną łatwo wpaść, wybierając produkty niskokaloryczne. Jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają też mleko w proszku...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...