• Informacje na temat:

    niemieckie zupy

Przepisy na temat: niemieckie zupy
  • Zupa chrzanowa

    Bez tartego w domu chrzanu i zupy chrzanowej trudno wyobrazić sobie Wielkanoc w nadwarciańskich gminach woj. łódzkiego, które słyną z niemal stuletniej tradycji uprawy tej rośliny. Chrzan znad środkowej Warty wpisany został na listę produktów tradycyjnych.

  • pyszne i łatwe

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Tradycyjny żur to zupa przygotowana na zakwasie z mąki żytniej, który był wcześniej kiszony przez kilka dni w specjalnym kamiennym garnku. Sama nazwa "żur" pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer(...), ale zawsze podstawą tej staropolskiej zupy jest zakwas, który nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak i aromat. Obecnie asortyment sklepów jest na tyle bogaty, że możemy zaopatrzyć się w gotowy...

  • Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)

  • Szwajcarskie smaki

    ...po obu brzegach rzeki Inn. Także tutaj specjałem jest długo suszone w powietrzu wołowe mięso. Jego plasterki są bardzo cienkie, w przeciwnym razie nie można byłoby go ugryźć. W skład zupy jęczmiennej...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Szybko do zrobienia i dobre.

  • To ciasto jest bardzo dobre!! Jest 10/10 !!

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

Artykuły na temat: niemieckie zupy
  • Joanna Kulig: Wszystko gra

    Dziewczyna z Muszynki, bez znajomości, do wszystkiego dochodziła sama. Co pomogło? Dobra energia i optymizm, który niemal graniczy z zuchwałością. Scenariusz do niemieckiego filmu tłumaczyła z siostrą przez telefon, jadąc pociągiem na casting. Angielski szlifowała, grając z Ethanem Hawkiem i Kristin Scott Thomas. Joanna Kulig uważa, że warto marzyć i sięgać wysoko, najwyżej się nie uda. Udaje się.

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi pomidorów? Początki...

  • Misja Afganistan i wojenne love story

    ...... Wszystkie! Macie pyszne jedzenie. Może poza flakami czy kaszanką. Była zaskoczona, kiedy zobaczyła, jak Rafał starannie przygotowuje zupy z naturalnych składników, własnoręcznie obranych, pokrojonych, na...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Licznik kalorii na święta

    Dzięki licznikowi kalorii każdy może sprawdzić, ile i co warto zjeść. Np. zjedzenie zupy gulaszowej, karpia z ziemniakami i na deser 100 g pieczonych migdałów to 1250 kalorii, połowa posiłku to tłuszcz, a 26 proc. białko. Kasa chorych, która proponuje test, wie także, co trzeba zrobić aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Aby spalić 1250 kalorii należy pakować prezenty świąteczne przez 866 minut...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Zofia Posmysz: Pasażerskim do Auschwitz

    ...tamtego klimatu. W Auschwitz było albo bardzo gorąco, albo lodowato. W ciągu dnia nic do picia, prócz zupy na obiad. No i ciężka praca. - Wokół obozu rozciągały się pola należące niegdyś do polskich(...) chleba, dalej od zupy. O tyle lepsze, że dalej od zbrodniarek, które nas pilnowały. Trudy i Lory. To bohaterki pani opowiadania Zengerin, które ukazało się w prasie "branżowej", a potem w tomie opowiadań...

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i...

  • Szczepan Twardoch: Święta zupa

    ...trzy części konopnego mleczka. Następnie szkli się cebulę - w wersji postnej na oleju, chociaż nieco smaczniejsza jest na maśle - potem dorzuca się ją do zupy. Na talerze kładzie się kopczyki "krup...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...