• Informacje na temat:

    niedrogie ciasta z jabłkami

Przepisy na temat: niedrogie ciasta z jabłkami
Artykuły na temat: niedrogie ciasta z jabłkami
  • Jabłko – poznaj jego mocne strony

    Nie wyrzucaj skórek, bo świetnie nadają się na peelingi i maseczki. W sąsiedztwie jabłka warzywa dłużej zachowują świeżość, a owoce szybciej dojrzewają

  • Jak nie dać się zwariować i nie wydać fortuny na święta? Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i niedrogie dania wielkanocne. Smażone jajka w skorupkach, pieczona biała kiełbasa, pascha to wszystko może zagościć na Twoim stole! Fot. 123RF/Picsel Podczas świąt Wielkiej Nocy nie może zabraknąć jajek. Zamieńmy jednak klasycznie przygotowane jajka z majonezem na jajka smażone w skorupkach. Jajka smażone w skorupkach Składniki na 6 porcji: - 6 jajek, - 4 suszone prawdziwki - 1 cebula, - 1/2...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...jabłkami, ale wszystkie bardziej skomplikowane przepisy są ilustrowane zdjęciami krok po kroku, instrukcje są szczegółowe. Staram się też udowodnić, że nie ma trudnych przepisów, są może troszkę...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Pyszne dania wielkopostne

    Oto kilka przepisów na proste, postne i niedrogie potrawy.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Rodzice egzaminowani

    ...: Afryka, Azja, Europa. A w weekendy włóczymy się po Polsce" Staś ma dwanaście figurek żyraf. Lubi żyrafy. W Namibii karmił jedną jabłkami, a gdy roczne żyrafiątko (mierzyło trzy metry) podeszło do...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Jak wykorzystać organiczne odpady?

    Nie wyrzucaj ani resztek jedzenia. Sprawdź, jak możesz je wykorzstać w domu.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...