• Informacje na temat:

    nie lubie zelatyny

Przepisy na temat: nie lubie zelatyny
  • Domowej roboty owocowe żelki bez cukru i bez... żelatyny

    ...na nie nieodpartą ochotę. W związku z tym chcemy przygotować coś dobrego w domu" - mówi PAP Life Katarzyna Maciejko-Zielińska, fotografka kulinarna, autorka bloga "Słodkie fantazje" oraz książki "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia". Wśród słodkich, ale zdrowych, propozycji autorki znajdują się uwielbiane nie tylko przez dzieci żelki - nie dość, że owocowe, to jeszcze bez cukru i bez żelatyny...

  • Tort na uroczystość Urodzinową nie tylko dla dzieci. Tort z dekoracją żelatynową a'la ''banki mydlane''. Tort z polewą typu drip-cake.

  • Sernik bezglutenowy z malinami

    Dla wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu.

  • Ma MOC rozgrzewającą :) można herbatę pić z dodatkami, a można wypić cudowny napar bez herbaty, co potęguje smak i aromat owych dodatków - proporcje dla 6 osób - z zakupów po 1 szt każdego składnika oraz w przeliczeniu na szklankę 330ml.

  • Miniserniczki

    ...minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy mleko cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż lekko przestygnie. Ciepłe (ale nie gorące) mleko z żelatyną wlewamy do masy serowej z jogurtem. Dokładnie mieszamy. 4 małe salaterki smarujemy olejem. Do każdej wkładamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Deser wyjmujemy z salaterek na...

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    Trudne nazwy, obco brzmiące słowa, skomplikowane terminy zrozumiałe tylko dla wtajemniczonych znawców sztuki kulinarnej... Jak się wśród nich odnaleźć i nie skompromitować się przed współbiesiadnikami oraz obsługą restauracji?

  • Jest pyszne..wiem że to nie dokońca ten tradycyjny ale też pyszny

  • Deser z serka i owoców

    Dwa pudełeczka serka homogenizowanego, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki zimniej wody, 2 pomarańcze - większa i mniejsza (mniejsza do dekoracji deseru), listki mięty lub melisy.

  • Cała ta zabawa w zawijanie gołąbków nie chce mi się.

Artykuły na temat: nie lubie zelatyny
  • Paznokciu, nie łam się

    ...​Słabe i cienkie paznokcie to zmartwienie wielu kobiet. Jeśli w dodatku tracą ładny kolor i połysk, a skórki wokół nich się zadzierają, jak najszybciej trzeba przyjść im na ratunek.

  • W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany na Wigilię. Fot. 123RF/Picsel To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, dlatego powinno częściej pojawiać się na naszych stołach. Dlaczego od święta? W...

  • Chcesz schudnąć? Nie musisz się głodzić!

    Aby pozbyć się zbędnych kilogramów, nie musisz jeść mniej niż dotychczas. Ważne, abyś wybierała właściwe produkty i przestrzegała kilku zasad. Oto one.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Cienkie włosy - jak o nie dbać

    Mocniejsze po masażu Przed każdym myciem głowy wetrzyjmy w skórę środek wzmacniający włosy, np. specjalny lotion albo olejek - kokosowy, arganowy, amla. Wcieraniu powinien towarzyszyć delikatny masaż opuszkami palców, poprawiający ukrwienie skóry i wzmacniający cebulki. Bujniejsze dzięki stylizacji Na wygląd delikatnych włosów ogromny wpływ ma stylizacja. Układając fryzurę, należy przede...

  • Święta to czas, w którym nikt sobie nie żałuje. Nie odmawiamy sobie smakołyków oraz dbamy o to, aby nasz stół był suto zastawiony. Niestety, nie zawsze udaje nam się zjeść wszystko, co przygotowaliśmy. Oto poradnik, co zrobić z resztkami ze świątecznego stołu. Fot. 123RF/Picsel Polacy każdego roku wyrzucają całą masę jedzenia, które wciąż nadaje się do spożycia. Od dawna eksperci upominają, aby do zakupów spożywczych przed Bożym Narodzeniem podchodzić z głową i dokonywać bardziej...

  • Za co tak lubimy węgierki

    Placek makowo-śliwkowy Składniki na 20 sztuk: Na ciasto: 40 dag mąki, 10 dag cukru, 3 dag drożdży, 5 dag rozpuszczonego masła, jajko, 180 ml ciepłego mleka Na nadzienie i kruszonkę: 1 i 1/2 kg(...) Przygotowanie: 1. Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę. Do naczynia wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże. Dodaj jajko, cukier, rozpuszczone masło, wymieszaj i wlej do mąki. Dokładnie zagnieć elastyczne...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Galareta mięsna

    To jedna z najpopularniejszych polskich przystawek, ale nie każdy zna sekrety jej przygotowania. Sprawdź, jak przygotować pyszną galaretę bez dodatku żelatyny.

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...