• Informacje na temat:

    niby gołąbki

Przepisy na temat: niby gołąbki
  • Smaczny, szybki i łatwy zamiennik gołąbków.

  • Moja autorska - zapiekanka wyglądem przypominająca tradycyjną pizzę, lecz zamiast ciasta spód wykonany jest z panierowanego sera Manchego. Na wierzchu natomiast umieszczamy ulubione dodatki.

  • Szybkie, ciepłe i pożywne.

  • Pełny recykling. Pasta do pieczywa z surowców wtórnych. Zagospodarowałem mięso z rosołu. W zamyśle miał to być (i będzie) farsz do wytrawnych ptysiów, ale posmarowałem nim kanapkę i była pyszna - naprawdę smakuje jak pasztet.

  • Przygotowuje się je w ok. pół godziny, niezłe jest więc jako szybki obiad. Z prawdziwym risottem ma wspólny tylko pierwszy etap przygotowania (dlatego "niby"), ale za to nie potrzeba do niego żadnego specjalnego gatunku ryżu, więc jest niedrogie.

  • lekkie i pożywne

  • szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne

  • idealny deser na lato! orzeźwia, nawadnia i... smakuje!

  • Czas oczekiwania na świąteczne pyszności można przeczekać serwując sobie alternatywne smakołyki. U mnie dziś powstała sałatka owocowa na wzór kutii, z suszonymi owocami, orzechami w karmelu, syropem klonowym. Pszenicę zastąpiłam kaszką kuskus, którą zaparzałam z cynamonem i cukrem waniliowym. Was także zachęcam do tworzenia deserów z tego, co znajdziecie w domu. Na pewno będzie niestandardowo i pysznie :-).

  • W tym przypadku upiekłam bułeczki z dziurką. Można oczywiście "bez" i wówczas traktować je jako normalne pieczywo. Pysznie smakują z wędzonym boczkiem lub zwyczajnie z masełkiem.

Artykuły na temat: niby gołąbki
  • Co z tym życiem?

    Rozstała się z mężem, została sama z dziećmi. Powoli odzyskiwała pion. Niby nic - wiele kobiet tak ma, a jednak może dlatego, że pracuje w telewizji, stała się symbolem. Twardej baby, która się nie poddaje i nie musi mieć obok mężczyzny, żeby żyć.

  • Kiedy ostatnio robiliście gołąbki? To wyjątkowo smaczne danie uchodzi za bardzo pracochłonne. Warto jednak nieco się wysilić, aby rozkoszować się tym wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę. Kapusta na wszelkie...

  • Niech mama już idzie

    ...wiedziała, że w tym czasie chodzę na rehabilitację. Weekendy niby mam wolne, ale prawie zawsze syn dzwoni z prośbą: "Mamo, zrób nam na przyszły tydzień potrawkę z indyka i może jeszcze gołąbki". Godzę(...) nas liczyć", zapewniła synowa i zaproponowała, że na stare lata udostępnią mi w ich nowym domu strych, tam zrobią mi pokój. Tylko niby jak ja, niedołężna, miałabym na ten strych wchodzić? No i przecież...

  • Święta tuż, tuż! A my coraz bardziej zabiegani. Jak znaleźć czas, by spokojnie usiąść i zasępić się nad bożonarodzeniowym menu? Niby tradycja nakazuje i niby wszystko jasne, ale co wybrać i co ugotować? Z pomocą przychodzi Smaker. Mamy dla Was kolejną darmową książkę kucharską! Razem z nami poznacie, aż 80 pomysłów na bożonarodzeniowe potrawy. Nie zabraknie przepisów na błyskawiczne sałatki, rybne przystawki, smaczne zupy, inspirujące pomysły na karpia i nie tylko. Masz Kindle, iPad...

  • Kazimierz Kaczor: "Spokojnie maluchu, bo się naderwiesz"

    ...kolejowych. Gdy wjechaliśmy tam samochodami, wyglądała jednocześnie ponuro i nieponuro, w każdym razie bardzo dziwnie. Miała niby przeszklone ściany, ale wokół także obrzydliwe mury. Nasze oczy(...) na te gołąbki, z taką świadomością, że choć one jeszcze sobie trochę pożyją. Nie będzie salwy, tylko łopot skrzydeł". Czyli gołębie ostatecznie trafiły do filmu, ale z innego ujęcia. - Czułem wtedy...

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Weekend zdecydowanie powinien trwać 3 dni:) Niby piatek, który wzięłam wolny miałam bardzo zaganiany, ale jednak jeden dzień dodatkowo wolny od pracy to...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • ..., czerwoną kapustę na surówkę i kapustę włoską na gołąbki, świeży chlebek z makiem.     Zjadłam śniadanie i za godzinkę ruszamy z siostrą do stolicy.     Ze spraw poważnych:     W pracy, chcą nas rozwiązać i  zrobić jedną dużą jednostkę, wcale mi sie to nie podoba. Niby dla oszczędności. Ja tu przywykłam, wrosłam i jest mi dobrze to wpadli na cudowny pomysł  reformowania nas. Samorządy będą...

  • Mieszkańcy wysp Pacyfiku uważają kokos za lekarstwo na wszelkie choroby. W Indiach jest symbolem płodności, obdarowuje się nim kobiety, które pragną posiadać potomka. Na Filipinach powstał nawet projekt przyjaznego dla środowiska samochodu napędzanego paliwem z tego niezwykłego owocu! Kokos i produkty z kokosa zyskują coraz więcej zwolenników w Polsce i na świecie. Nakładem Wydawnictwa Dragon ukazała się właśnie książka „Moc kokosa" Justyny Kubiak. Autorka przedstawia szerokie i uniwersalne...