• Informacje na temat:

    natka pietruszki w słoiki na zime

Przepisy na temat: natka pietruszki w słoiki na zime
  • Lato zamknięte w słoiku

    .... Przechowuj do 3 miesięcy, a po otwarciu trzymaj słoiki w lodowce. Idziemy na jagody Lipiec to miesiąc jagód. Niestety wysyp tych pysznych owoców trwa krótko, a szkoda, bo jagody to prawdziwa(...), aby marynata trochę ostygła.  3. Zalej ciepłą marynatą ogórki. Zakręć słoiki. Wstaw do dużego garnka z wodą, podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj 5-7 minut, aby zawartość się zapasteryzowała...

  • Pietruszkę używam bardzo często w kuchni. Dodaje aromatu potrawom, nie wspomnę już o jej wartościach odżywczych. Co roku mrożę posiekaną natkę, w tym postanowiłam również przyrządzić ją w wekach. Wyszło ciekawie. Pietruszkę możemy zastąpić również selerem.

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

  • Pewnie każdy tak robi,ale podzielę się swoją wiedzą,ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

  • Natka jest zamrożona w takich foremkach w kształcie ziaren kawy

  • Pyszna ryba pieczona w sosie z pietruszki ;-)

  • Idealny na zimę do zupy.Polecam :))

  • Najprostsze i najszybsze danie, naleśniki. Ja proponuję w wersji wytrawnej, tutaj z mięsem, ale mogą być z warzywami, czy serkiem.

  • Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

  • W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i...

Artykuły na temat: natka pietruszki w słoiki na zime
  • Szybka odnowa na diecie zasadowej

    ...być tu tylko dodatkiem. Musisz więc zmniejszyć jego porcję. Zamiast sosu mięsnego czy serowego przygotuj do makaronu pesto, np. z natki pietruszki. O tej porze roku możesz już wyhodować własną na...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Cytrynowy zastrzyk energii dla skóry

    ..., przed zrobieniem makijażu. Do 1 litra niegazowanej wody mineralnej wciśnij sok z 2 cytryn. Dodaj 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Wodę wlej do pojemniczków na lód i zamroź. Powstałymi...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Suszone pomidory

    ...słonecznik. Do ugotowanego makaronu dodajemy mięso, uprażony słonecznik, pokrojoną natkę pietruszki i suszone pomidory pokrojone w paski. Za świetny sos może służyć oliwa z pomidorów.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...kawałki, zwłaszcza gdy chcesz zużyć je w ciągu najbliższych trzech dni). Na działce rośnie ci koperek, a do rosołu lubisz wrzucić świeżą garść natki pietruszki? Zbierz kilka większych kępek(...) przetworów i zamknij w słoikach zapach lata i maksimum wartości odżywczych. Klasyczne "słoiki" (np. dżemy i musy) przyszykujesz nie tylko z jabłek, gruszek lub wiśni. Ze śliwek lub pigwy mogą powstać...

  • Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do: Halcia66 Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ..., szpinak, natka pietruszki, pomidory, ziemniaki i żurawina. Wchłanianie i długość działania witaminy C wspiera kwercetyna - silny przeciwutleniacz obecny w wielu warzywach i owocach, takich jak...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...