• Informacje na temat:

    nasturcje

Przepisy na temat: nasturcje
  • Trzy jadalne kwiatki do ozdoby

    Nasturcje Mają wyrazisty, ostry smak. Świetne do sałatek, dań z serem, jajkami, pasztetów, zapiekanek. Kwitną od czerwca do przymrozków. Bratki Kwiaty te charakteryzuje słodko-cierpki smak. Dobre jako składnik sałatek, zup i dań mięsnych. Kwitną od marca do czerwca. Mniszek lekarski Delikatny, dobry na syrop. Kwiaty dodaje się do sałatek, zdobi nimi ciasta. Najlepszy w maju i na początku...

  • Smaczny pomysł na "Kiełki w kwiatach nasturcji"

  • Sprawdzone sposoby

    Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

  • Słońce na talerzu

  • Kwiaty: Nie tylko piękne, ale i... smaczne

    ...nie wiedzą, że kwiaty można wykorzystywać w kuchni - przyznaje Gabouriad. Gdy jest w Warszawie, w ogóreczniki czy nasturcje zaopatruje się na bazarze przy ul. Koszykowej bądź na placu przy Cytadeli. Wspomniane ogóreczniki mają subtelny smak ogórka, nasturcje mają z kolei pikantny smak. Nie jedz tych z kwiaciarni Ci, którzy chcą zaopatrzyć się kwiaty jadalne, powinni pamiętać o kilku zasadach...

  • Wypróbowany przepis na "Egzotyczna sałatka z kurczakiem"

  • Lato na talerzu!

    Nie tylko na łące i w wazonie jest miejsce kwiatów. Coraz częściej goszczą one też na talerzu - i to nie tylko w charakterze ozdobnym.

  • W jednym słoju różne kolorowe warzywa - pięknie i smacznie. Można użyć dowolnych warzyw, owoców i ziół, ja wybrałam takie.

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Przekąska z kaczki"

Artykuły na temat: nasturcje
  • W nasturcji z " listonoszem "

    czyli moja straszna przygoda. Nie zaliczam sie do kobietek strachliwych. Nie boje sie : pajakow, myszy, zabe moge wziac do reki. nawet slimaki moge zbierac...

  • W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać? Fot. 123RF/Picsel Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów...

  • Kwiaty na talerzu

    ...​Bukiet na stole? Tak, ale tym razem nie w wazonie, lecz na talerzu. Kwiaty jemy na co dzień: kalafior, brokuł, karczoch to przecież kwiaty. A jadalne są także: bratki, stokrotki, nasturcje, cukinie, kwiaty lawendy, a nawet róże.

  • W Polsce raczej rzadko zdarza nam się jeść kwiaty, tymczasem na świecie staje się to bardzo popularnym trendem. W Ameryce Południowej nasturcja jest tradycyjną przyprawą. Może więc i my powinniśmy ją lepiej poznać? Fot. 123RF/Picsel Nasturcja zwykle upiększa ogrody i parapety, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można jej używać w kuchni. Roślina ta pojawiła się we Europie najprawdopodobniej w XVI wieku za sprawą botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją z regionów...

  • Hit sezonu: Kwiaty

    Pierwsze ciepłe dni gwiazdy uczciły urokliwymi sukienkami w róże, fiołki i nasturcje. Malownicze kwiatowe desenie to prawdziwy przebój tej wiosny!

  • Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...

  • "Jadalne kwiaty"

    Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje- kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, ale doskonale...smakować! Małgorzata Kalemba Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie tylko jako ozdobę, ale i danie główne.

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

  • Kwiat, który leczy

    Nasturcja.​ Jest wykorzystywana w kuchni i medycynie. Bywa stosowana przy infekcjach pęcherza. Co należy zrobić?

  • Masz czasem wrażenie, że w twojej kuchni wieje nudą, potrawy ciągle smakują tak samo, a menu jest przewidywalne do bólu? Mamy na to 10 bardzo prostych i szybkich sposobów. Zobacz, jak za pomocą produktów dostępnych na co dzień można urozmaicić swoje kulinarne eksperymenty! Fot. 123RF/Picsel Sposób nr 1: Kawa Nie, nie mamy na myśli filiżanki kawy do śniadania. Zmielona kawa może być po prostu kolejną „przyprawą" do stosowania w kuchni. W gotowanych potrawach można używać „surowej" kawy, jednak...

Zdjęcia na temat: nasturcje