• Informacje na temat:

    napoleonka stary

Przepisy na temat: napoleonka stary
  • Bardzo lubię stare przepisy naszych babć są proste ale efekt bardzo pozytywnie zaskakuje. Wprost przepadam za napoleonkami a ten przepis dostałam od babci mojej koleżanki. Napoleonka jest wyśmienita. Rozpływa się w ustach.

  • Budyniowy krem przełamany słonymi krakersami.

  • Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Tanie i szybkie ciasto na co dzień i od święta.

  • Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.

  • Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"

  • Przepis wart wypróbowania: "Napoleonka"

  • Wyśmienite ciasto dla smakoszy budyniowych wypieków. Tradycyjna napoleonka urozmaicona kakaowymi herbatnikami.

  • Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.

  • BAAAAAAAARDZO SZYBKIE

  • Pączki są pulchne,aromatyczne i bardzo smaczne.Bardzo polecam:)

Artykuły na temat: napoleonka stary
  • Kiedy jedzenie wymaga odwagi

    ...krzesło się pode mną nie załamało. Dziwnie nas kusi, żeby podchodzić do jedzenia z lękiem i nienawiścią. Przypomina mi się stara żydowska bajka, którą słyszałam w dzieciństwie. Pewien stary, głupi...

  • Już jutro startuje V EFS! Serdecznie zapraszamy mieszkanców Lublina i okolic! Fot. 123RF/Picsel V EUROPEJSKI FESTIWAL SMAKU w LublinieProgram CZWARTEK - 5.09.2013 10.00-15.00 - Smaki Kozłówki, Centrum Promocji Województwa Lubelskiego15.00 - Rozpoczęcie Jarmarku św. Jacka oraz Zielonego Targu na Błoniach18.00 - Uroczyste otwarcie Festiwalu Smaku połączone z wernisażem wystawy „Natura i harmonia", Muzeum Lubelskie19.00 - Wernisaż wystawy „Prawosławie przez dziurkę. Wystawa Fotografii otworkowej...

  • Jeśli kiedykolwiek zobaczycie w menu te drinki, miejcie się na baczności! Są niesłychanie niebezpieczne. 1. Płonące shoty Noszą różne nazwy: B-52, Electric Banana, Flaming Lamborghini itp. Chociaż różnią się składnikami, zawsze otrzymamy drinka, który tuż przed podaniem zostanie podpalony. Jest to niezwykle efektowne, ale także bardzo niebezpieczne. Przed wypiciem takiego koktajlu, bezwzględnie poczekajcie aż ogień zgaśnie. Wypijając płonącego drinka, ryzykujecie poparzenie organów...

  • Serdecznie zapraszamy na siódmą edycję Święta Rydza, która odbędzie się w ostatni weekend września, 27 – 28 września 2014 r. wokół Starego Domu Zdrojowego, na terenie Parku w Wysowej-Zdroju. 7. Święto Rydza to wydarzenie dla małych i dużych. Dla grzybiarzy, miłośników grzybowych dań, entuzjastów przyrody i fanów tradycyjnego rękodzieła Beskidu Niskiego. Podczas rydzowej imprezy prezentujemy tradycyjne rękodzieło ludowe, twórców i ich historie, kuchnię i produkty regionalne, uzdrowisko...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...

  • Żyjemy w czasach, gdy dostęp do wielu produktów, uznawanych jeszcze niedawno za luksusowe, wydaje nam się oczywisty. Jest to jednocześnie błogosławieństwo, jak i przekleństwo XXI wieku. Przywykliśmy do tego, że wiele, nawet bardzo egzotycznych, produktów mamy na wyciągnięcie ręki. Producenci żywności robią wszystko, aby ich towary były coraz tańsze i możliwie jak najbardziej ogólnodostępne. W takiej sytuacji zapominamy o tym, że w naszym codziennym menu znajduje się całkiem sporo produktów,...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....