• Informacje na temat:

    napar z kwiatów lipy

Przepisy na temat: napar z kwiatów lipy
  • Słodkie, pyszne i zdrowe - polskie miody

    ...wytwarzany z lipy . W stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie do złocisto-żółtego. Podobnie jak napary z lipy, miód wytwarzany z jej(...) dostępu do spalin i zanieczyszczeń. W wyniku tak niewielkiej ilości dobrej jakości lipy, w sklepach często sprzedawane są miody lipowe z dodatkiem nektaru z innych kwiatów. Warto czytać etykiety...

  • Drzewa lipowe obecnie obficie kwitną i jest najlepszy czas by przygotować taki właśnie cudnie pachnący syrop :)

  • Kuchnia bułgarska

    Tetewenu, 2-3 łyżeczki cukru lub miodu pszczelego, szczypta kwiatu lipy. Kwiat lipy zalać szklanką wrzącej wody i przykryć spodkiem. Po ok. 5 min napar przelać do drugiego naczynia i postawić na ogniu. W naparze rozpuścić cukier lub miód i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dolać rakii. Tak przygotowany napój pije się gorący. Bułgaria słynie z doskonałych niedrogich win. Istnieje bardzo dużo...

  • Kwiatostan lipy łagodzi skurcze i bóle, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga wydzielanie moczu i potu, uodparnia organizm na choroby, przyśpiesza wyzdrowienie; działa osłaniająco, uspokajająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo, odkażająco, wykrztuśnie i przeciwzapalnie; reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm ze szkodliwych metabolitów i substancji obcego pochodzenia. Najczęściej zaparza się po prostu herbatkę z kwiatów (a raczej kwiatostanów) lipy, podobne działanie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dżem wiśniowy z kwiatami lipy"

  • Pachnący napój o właściwościach przeciwzapalnych, świetny także do przemywania twarzy.

  • Herbata z lipy z miodem

  • napary owocowe super rozgrzewajà,delikatnie smakujà I sã niezastapione w jesienne,deszczowe I smagajàce wiatrem dni, tu kombinacja ze świeżym imbirem,słodkà gruszkà i śliwkà-wszystkie 3 smaki komponujà się przepysznie ;-)

  • Miodowo - pomarańczowe klimaty dla amatorów tego złotego naparu ... dla mnie marzenie, chwila relaksu ... polecam każdemu spróbować

  • Przepis na wino z kwiatów akacji. Robię je pierwszy raz, ale wcześniejsze miłe doświadczenia z winem z kwiatów mniszka i z kwiatostanów czarnego bzu obiecują ucztę dla podniebienia. Tego się właśnie spodziewam po winie akacjowym.

Artykuły na temat: napar z kwiatów lipy
  • Napar z lipy

    ..., zetrzyj maseczkę. Umyj twarz ciepłą wodą. Kąpiel łagodząca. Pięć łyżek suszonych kwiatów lipy zalej litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Przecedź. Wlej napar do(...)Maseczka do cery zmęczonej. Dwie łyżeczki kwiatów lipy (lub 2 herbatki ekspresowe) zalej 1/4 szklanki gorącej wody. Zaparzaj pod przykryciem 10 min. Przecedź. Do kwiatów dodaj łyżeczkę miodu...

  • Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...

  • Wykorzystaj kwiaty lipy

    W ciepłe dni ich zapach upaja. Ale też kwiaty lipy są wspaniałym lekarstwem. Jeśli chcesz przygotować z nich preparaty lecznicze, zabierz się do zbierania!

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Ziołowe napary najlepsze po świętach

    .... Rumiankowa herbatka Dwie łyżki kwiatów rumianku zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Przykrywamy. Ostudzony napar przecedzamy i pijemy trzy razy dziennie po pół szklanki. Pachnący płyn Mieszamy(...) zapomniany ostropest plamisty, który usprawnia pracę wątroby. Miętowy napój Łyżkę suszonych lub świeżych listków mięty zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy i zaparzamy 10-15 minut. Napar...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Kuracja z polskiej lipy

    ...​Łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku, parz pod przykryciem 15-20 minut. Przecedź, a otrzymany napar stosuj przy tych dolegliwościach.

  • W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego. Fot. 123RF/Picsel Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby...

  • Lipa dobrodziejka

    Choć minęła dopiero połowa czerwca, to najwyższa pora, by zbierać kwiat lipy. Dobrze jest mieć lipę w domowej apteczce, nie tylko po to, by walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem. Lipa wspomaga także system trawienny.

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...