• Informacje na temat:

    nalewki z wisni na spirytusie

Przepisy na temat: nalewki z wisni na spirytusie
  • Nalewka z wiśni

    ...naczyniem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru. Po około dwóch tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim...

  • Smaki Litwy

    ...podobnie jak nalewki na miodzie lub owocach robione w wielu miejscach na Litwie. Najbardziej znany litewski miód pitny wziął nazwę od ludowego tańca litewskiego. Miód ten, uważany za tradycyjny(...) jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół leczniczych) powoduje uznanie jej właściwości...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Smaki Litwy

    ...pitne mają swoich licznych wielbicieli podobnie jak nalewki na miodzie lub owocach robione w wielu miejscach na Litwie. Najbardziej znany litewski miód pitny wziął nazwę od ludowego tańca(...) 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół...

  • Wytrawna

  • ...i pozostawić na 3 tygodnie, często potrząsając naczyniem. (Zadaniem cukru jest wydobycie z powrotem alkoholu i soku z owocow). Po około trzech tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać...

  • Nalewka na jesienne wieczory. Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga.

  • Bardzo wyrazisty smak, pyszna i zdatna do użytku już na drugi dzień.

  • Nalewka wiśniowa jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać. Nalewka na zdjęciu jest z 2016 roku, nadal dojrzewa.

Artykuły na temat: nalewki z wisni na spirytusie
  • Nalewki

    ...w alkoholu niż w wodzie. Dlatego nalewki przygotowywane z 40-procentowym alkoholem zachowują wartości owoców i ziół, z których są przyrządzone. Dlatego lecznicze nalewki kupisz w aptece. Apteczne nalewki są sprawdzone, bo surowiec roślinny jest przebadany, pochodzi ze źródła pozbawionego zanieczyszczeń. Potwierdzona badaniami jest też ilość substancji czynnych. Dobrej jakości są nalewki klasztorne...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Lecznicze nalewki

    Nalewki, ze względu na swoje walory zdrowotne, są coraz częściej wykorzystywane w leczeniu rozmaitych infekcji i schorzeń. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, warzyw, ziół czy miodu, każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Nalewki można robić cały rok. Wszystkie są smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie tego przetworu...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Nalewka z wiśni

    Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować. Owoce wsypać do dużej szklanej butli lub słoja, zalać spirytusem, następnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do drugiej butli, a owoce przesypać cukrem i zalać wódką. Często potrząsać naczyniem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru. Po około dwóch tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Czas na lecznicze mikstury

    ...przetworów muszą być wyparzone, osuszone, pozbawione zapachu. Soki, kompoty i nalewki przechowuj w chłodnym miejscu. Kompot z jagód Kilogram oczyszczonych jagód wsyp do litrowego słoja i zalej(...). Łyżeczkę nalewki utrzyj z wazeliną i smaruj skórę pod nosem, gdy dokucza ci katar. Nalewka śliwkowa Kilogram śliwek bez pestek zalej 1/2 l wódki i 1/2 szklanki spirytusu. Odstaw na miesiąc. Potem...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Lekarstwa na bezsenność

    ...przerwy. Przedawkowanie nalewki może skutkować bólem głowy. W aptekach kozłek dostępny jest w formie tabletek, herbatek, wyciągów i nalewek (krople walerianowe) lub mieszanek ziołowych. Nasenne...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...