• Informacje na temat:

    nalewki z czerwonej porzeczki

Przepisy na temat: nalewki z czerwonej porzeczki
  • Renesans czerwonej porzeczki

    ..., a żelazo zapewnia skórze zdrowy koloryt. W mniejszych ilościach owoc zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2) i witaminę A. Porzeczki są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia i magnezu, a także cynku i potasu. Porzeczki to nie tylko dawka witamin i minerałów, ale naturalny... detoks. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu pomagają oczyścić organizm. Wpływają na przemianę materii, są...

  • Nalewka na owocach czerwonej porzeczki, super smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.

  • Koktajle na każdą pogodę

    ...; 4 gałązki czerwonej porzeczki; 1 gałka lodów waniliowych do wykończenia. • Szklankę, w której będziemy podawać koktajl, wkładamy na kilka minut do zamrażalnika, aby się mocno schłodziła. •(...) Czerwone porzeczki lub inne lubiane przez nas owoce sezonowe myjemy i odsączamy. Jeśli trzeba, odrywamy od gałązek czy szypułek. Kilka owoców odkładamy do dekoracji. • Na dno zimnej szklanki...

  • Idealnie gasi pragnienie, a przy okazji można zasmakować troszkę uroków lata ;)

  • Doskonała do naleśników, racuszków oraz wszelkiego rodzaju deserów

  • Wg mnie najprostszy sposób na zrobienie soku, bez używania jakichkolwiek elektrycznych sprzętów. Prosty, domowy sposób mojej mamy.

  • Lekki i orzeźwiający napój. U nas pogoda baaardzo piękna, mogłabym jeszcze dodać, że ciepło, ale to nie to. U nas nie jest ciepło, tylko upalnie i duszno. Domyślacie się więc, że bez zimnej wody, wszelkiego rodzaju napojów chłodzących, wiatraków i klimatyzacji ani rusz. W oczekiwaniu na chłodniejszy dzień, choć chyba raczej będzie z tym ciężko, podałam dzisiaj smoothie porzeczkowo- gruszowe. Polecam!

  • Również dobra, jak ta z czarnej, tylko bardziej kwaskowa. Wymaga trochę więcej czasu, ale tez warto.

  • Smaczny dżem, idealny na śniadanie

  • Obiadek dla niejadków - czyli krokieciki z warzywami i ketchup z owoców

Artykuły na temat: nalewki z czerwonej porzeczki
  • Czarne, czerwone, a może białe?

    Każda odmiana porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa i bogate źródło błonnika oraz przeciwutleniaczy. Jak ją wykorzystać w kuchni radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Renesans czerwonej porzeczki

    ..., a żelazo zapewnia skórze zdrowy koloryt. W mniejszych ilościach owoc zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2) i witaminę A. Porzeczki są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia i magnezu, a także cynku i potasu. Porzeczki to nie tylko dawka witamin i minerałów, ale naturalny... detoks. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu pomagają oczyścić organizm. Wpływają na przemianę materii, są...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego...

  • Zdrowotne hity prosto z natury

    ...z natki. KURACJA: By dostarczyć sobie zwiększoną dawkę witaminy C, zmieszaj w proporcji 1:1 sok z rokitnika i czarnej porzeczki. Pij pół szklanki dziennie. Cena ok. 27 zł/500 ml. WYPRÓBUJ TEŻ: Owoce dzikiej róży - zawierają sporo wit. C. Można z nich robić kompoty i nalewki, które pomogą zapobiec infekcji wirusowej lub skrócą jej przebieg. NALEWKA LECZNICZA Z ROKITNIKA: Nalewkę najlepiej...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Eliksiry zdrowia z ogrodu

    ...najlepsze domowe nalewki, soki i syropy. Z pigwy obniży poziom cholesterolu i ureguluje ciśnienie Owoce pigwy są skarbnicą witamin: C i B, a także mikroelementów: fosforu, potasu, wapnia. Działają(...) na kolejne 3 tygodnie. Następnie połącz obie części nalewki. Z derenia poprawi krążenie i zapobiegnie anemii Czerwone podłużne owoce derenia mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Zawierają...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia...

  • Najlepsze letnie sposoby, by... naturalnie obniżyć cholesterol

    ...do wzrostu dobrego HDL. Owoce aronii wykorzystaj do zrobienia soku (np. używając tzw. sokownika), kompotu, przecieru, dżemu, konfitury lub nalewki (surowe nie są zbyt smaczne). Czarne porzeczki...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....