• Informacje na temat:

    nalewki z białego wina i czosnku

Przepisy na temat: nalewki z białego wina i czosnku
Artykuły na temat: nalewki z białego wina i czosnku
  • Czas na  nalewki

    Wśród naturalnych leków największym powodzeniem cieszą się ziołowe nalewki. Naturoterapeuci twierdzą, że w leczeniu niektórych chorób, dają one lepsze rezultaty niż napary lub wywary z ziół. Dodatkowym ich atrybutem jest to, że są bardzo trwałe i mogą stać nawet kilka lat.

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Jak samemu cofnąć zmiany miażdżycowe?

    ...litrem białego wina. Odstaw w ciepłe miejsce na 8 dni. Potem odcedź płyn i przelej do butelki. Dwa razy dziennie pij ziołową mieszankę przeciwmiażdżycową. Przygotujesz ją biorąc po 3 garście kory(...) odkładający się na nich tłuszcz. Kuracja powinna trwać przez co najmniej 12 tygodni. Pij nalewkę z czosnku. Weź szczelnie zamykany słój, wrzuć do niego 10 startych na tarce ząbków czosnku. Zalej je...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Jak samemu cofnąć zmiany miażdżycowe

    ...białego wina. Odstaw w ciepłe miejsce na 8 dni. Potem odcedź płyn i przelej do butelki.  Dwa razy dziennie pij ziołową mieszankę przeciwmiażdżycową. Przygotujesz ją biorąc po 3 garście kory kasztanowca(...) odkładający się na nich tłuszcz. Kuracja powinna trwać przez co najmniej 12 tygodni.  Pij nalewkę z czosnku. Weź szczelnie zamykany słój, wrzuć do niego 10 startych na tarce ząbków czosnku. Zalej je połową...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Roślinne kuracje na obniżenie poziomu cukru

    ...pokrojonych zielonych liści pora zalej 0,7 l białego ziołowego wina. Przykryj i pozostaw na 24 godziny.   Przecedź i przelej do butelki.  Popijaj rano i wieczorem po łyku. Pokrojonego pora nie wyrzucaj, ułóż na kanapce i zjadaj codziennie na kolację. Nalewka czosnkowa  3 duże główki czosnku rozgnieć, przełóż do litrowej butelki i zalej czystą żytniówką. Pozostaw na 10-14 dni.  Każdego dnia...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • Gronkowcowe zakażenie skóry

    ...białego wytrawnego wina, odstaw na 5 dni. Gotuj w kąpieli wodnej, aż wino wyparuje. Namocz gazę, stosuj do okładów. Kuracje czosnkowe Jeśli antybiotyki nie działają, wypróbuj kurację czosnkiem. Obecna w czosnku allistatyna niszczy groźne drobnoustroje, m.in. gronkowce. Nie powoduje przy tym (oprócz zapachu) żadnych skutków ubocznych i nie niszczy dobrej flory bakteryjnej. Na kanapce...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...