• Informacje na temat:

    nalewki i soki z głogu

Przepisy na temat: nalewki i soki z głogu
  • Likier z głogu i tarniny

    ...wrzątkiem i odstaw na godzinę. Przecedź przez bibułkowy filtr do kawy i dodaj do nalewki. 3. Miód i cukier zagotuj z wodą i sokiem z cytryny, ostudź i wymieszaj z nalewką. Odstaw na miesiąc, po czym(...)Składniki: - 25 dag suszonego głogu, - garść suszonych śliwek, - garść rodzynek, - garść suszonej, - tarniny, - 1/2 laski wanilii, - skórka z 1 cytryny, - 1 łyżeczka soku z cytryny...

  • Niezwykły likier ze zwykłych krzewów

  • Sprawdzony przepis na "Nalewki leśniczego"

  • Sadzę w ogrodzie dużo różnych odmian pomidorów by móc przygotowywać z nich soki i przeciery na zimę.

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Na wielkanocnym stole babki znaleźć się muszę. Ta nie tylko świetnie się prezentuje ale i dobrze smakuje.

  • Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem śliwek do zrobienia likieru śliwkowego. Nic tak nie wyciągnie alkoholu z owoców jak cukier. Likier rozgrzewający :)

  • Koniec lata to czas nastawiania nalewek. A co zrobić z owocami, które zostaną nam po zlaniu tych trunków? To oczywiste... nie wyrzucać. Przedstawiam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, w którym możemy wykorzystać dowolne owoce pozostałe z nalewek: wiśnie, maliny, w tym przypadku czarne porzeczki.

  • Blok czekoladowy ze śliwkami z alkoholu. Nie polecam go dzieciom i kierowcom.

  • Kieliszej malinowej nalewki na spirytusie, pozwoli nam szybko uporać się z jesiennym przeziębieniem.

Artykuły na temat: nalewki i soki z głogu
  • Nadciśnienie - jak je obniżyć bez leków?

    ...i jemioła Napary z tych ziół zaleca się w dolegliwościach sercowych, początkach miażdżycy. Pomogą obniżyć i wyregulować ciśnienie krwi. Jak stosować? Napar z głogu: łyżeczkę pokruszonych kwiatów i liści głogu zalejmy szklanką wrzątku i parzmy pod przykryciem 15 minut. Przecedźmy. Pijmy 2 razy dziennie po szklance. Napar z głogu: 2 łyżeczki owoców głogu zalejmy szklanką wrzątku. Zostawmy pod...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Jesienne zbiory

    ..., jarzębiny i głogu - w październiku. Dziką różę, rokitnik i jarzębinę lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach - w październiku lub listopadzie. Czarny bez   Zwalcza bakterie i wirusy, obniża gorączkę...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Rośliny nas ocalą, Miriam Borovich

    ...parapecie. "Złote mleko" z kurkumy to jeden z pokarmów o największych właściwościach leczniczych. Mięta to świetny środek przeciwbólowy, czosnek zapobiega wysokiemu cholesterolowi lepiej niż wiele dostępnych na rynku leków, omlet z liśćmi pokrzywy wzmocni krew, a napar z lawendy ułatwi mocny sen. Szczęśliwi posiadacze ogródków i działek mogą urozmaicić je dekoracyjnym krzewem głogu - marmolada z jego...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Lekarstwa na bezsenność

    ...przerwy. Przedawkowanie nalewki może skutkować bólem głowy. W aptekach kozłek dostępny jest w formie tabletek, herbatek, wyciągów i nalewek (krople walerianowe) lub mieszanek ziołowych. Nasenne(...) zgasić!). Na specjalne okazje W okresie menopauzalnym. Wymieszaj 60 g korzenia kozłka lekarskiego, po 30 g liści mięty i melisy, po 15 g koszyczków rumianku i kwiatów głogu. Łyżkę ziół parz 15 minut...

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez...

  • Jak obniżyć nadciśnienie bez leków

    ...też po rozcieńczone soki. Uważajmy jednak, żeby nie przedobrzyć. Nie należy wypijać więcej niż 2-2,5 litra płynów dziennie. Zwróćmy uwagę, czy nie zatrzymujemy wody. Jeśli w ciągu tygodnia przybędzie(...) wysokim ciśnieniu pijmy pół szklanki soku z aronii dziennie. Możemy kupić gotowy np. w aptece, ale możemy też zrobić go samemu, miksując świeże lub mrożone owoce, które wystarczy potem tylko przecedzić...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...