• Informacje na temat:

    nalewka ze świeżego imbiru

Przepisy na temat: nalewka ze świeżego imbiru
  • Nalewka imbirowa

    Składniki: - 10 dag korzenia świeżego imbiru, - 2 duże cytryny o grubej skórce, - 10 dag cukru, - 3 łyżki miodu najlepiej lipowego, - 3/4 l czystej wódki 45 proc. Przygotowanie: 1. Imbir umyj, (możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. 2. Wyparz duży słój, włóż do niego cytryny i imbir, dodaj cukier i miód...

  • Smaczny pomysł na "Napój z mango i świeżego imbiru"

  • Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej.

  • Ciasto wyszło pyszne i delikatne,pachnące owocami i imbirem.Gorąco polecam.

  • Krokodyle łzy to "damska" naleweczka doskonała na przeziębienia i drobne infekcje. Świetnie rozgrzewa, jeżeli kieliszeczek nalewki wlejemy do gorącej herbaty.

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

  • Zdrowo i przepysznie

  • Gdy przywiozę świeży szczaw Cześć przekładam do sloikow natomiast nie ma innej możliwości aby tego dnia nie zrobić przepysznej zupy.

  • Sprawdzony przepis na "Kefirowe ze śliwką i nutą imbiru"

  • Smaczny pomysł na "Orzeźwiający koktajl ze świeżego ogórka"

Artykuły na temat: nalewka ze świeżego imbiru
  • Domowe syropy, nalewki, napary

    .... Zaparzaj pod przykryciem 15 min. Pij po 1/3 szklanki między posiłkami. ➜Obierz kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm) i zetrzyj na tarce. Zalej szklanką wrzątku, niech naciągnie przez 15 min. Po(...) spirytusem. Dodaj pół szklanki płynnego miodu i wymieszaj. Pij 3 razy dziennie po 15-20 kropli w łyżce wody. Nalewka najlepsza jest na suchy kaszel. ➜Łyżkę suszonego korzenia prawoślazu zalej szklanką...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Imbir lekarski - ekspert od zdrowia

    ..., przyjmij 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub centymetrowy plasterek świeżego kłącza (preparaty gotowe: Imotiv, Avioplant, Locomotiv, Aviosan, Amarin). Zapobiega wymiotom u ciężarnych (Prenatal Complex(...) nigdzie nie występuje w stanie dzikim. Uprawiany jest w krajach o ciepłym klimacie, m.in. w Malezji, Chinach, Japonii, Indiach i Australii. Korzeń imbiru, zawierający błonnik, potas, wapń, fosfor...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Hity domowej spiżarni

    Konfitura brzoskwiniowa z imbirem Skład na 4 słoiki po 250 ml: 1 kg dojrzałych brzoskwiń, 50 g świeżego imbiru w korzeniu, 0,5 kg cukru żelującego 2:1, 200 ml likieru morelowego. Przygotowanie: Brzoskwinie na chwilkę wkładamy do wrzątku, wyjmujemy, obieramy. Wypestkowane owoce kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy. Brzoskwinie przekładamy do naczynia z grubym dnem...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Kuracje na pierwsze objawy przeziębienia

    ...przechowywać w lodówce do miesiąca. Imbirowy 3 łyżki startego imbiru, 100 g miodu Imbir wymieszaj  z wodą i gotuj na niewielkim ogniu 15 minut.  Gdy przestygnie, dodaj miód. Przelej syrop do słoika. Stosuj 3 razy dziennie po łyżeczce (dzieci po pół). Syrop m.in. udrożni zatkany nos. Tymiankowy łyżeczka świeżego tymianku, kawałek (3-4 cm) imbiru, 3 łyżki płynnego miodu, 1/2 cytryny. Imbir...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Proste sposoby na bóle stawów

    ...dodawaj do sosów, zup, ziemniaków i mięs.  Imbir Zetrzyj na tarce 2 cm świeżego korzenia imbiru i dodawaj bezpośrednio do sałatek. Wskazany jest też napar z jednej łyżeczki suchego korzenia na(...)Okład przeciwbólowy Z chrzanu Zetrzyj na miazgę dwucentymetrowy kawałek świeżego korzenia chrzanu i przełóż na szmatkę lub gazę. Przed nałożeniem papki na bolący staw zabezpiecz okalającą go...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...