• Informacje na temat:

    nalewka z winogrona na spirytusie

Przepisy na temat: nalewka z winogrona na spirytusie
  • Moją kolekcję nalewek musiałam powiększyć chociaż o 1 butelkę z dzikiego winogrona, gdyż ciężko jest się zaopatrzyć w większą ilość tych owoców. Nalewka jest bardzo smaczna.

  • Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponuję wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki.

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Kieliszej malinowej nalewki na spirytusie, pozwoli nam szybko uporać się z jesiennym przeziębieniem.

  • Przepis na nalewkę wiśniową na wódce a nie na spirytusie.

  • Tym razem babeczki w wersji dla dorosłych z uwagi na dodatek wiśni w spirytusie. Jednak tak naprawdę alkoholu w babeczkach w ogóle nie czuć ;)

  • Według mnie to niekwestionowana królowa wszystkich nalewek !!!

  • Rabarbar obrodził, polecam zrobić nalewkę z rabarbaru, jest bardzo smaczna. Jest to kolejna nalewka z rabarbaru w naszej kolekcji nalewek, męża i mojej. Jest naprawdę bardzo dobra, ale minimum po roku dojrzewania.

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

Artykuły na temat: nalewka z winogrona na spirytusie
  • Nie trać włosów

    ...pojedynczych soków ziołowych (naturalne lub na spirytusie). Można je kupić w aptece. Wyciąg z mniszka jest bogaty w witaminy E, B1, B2, B6, F i biotynę, które mają działanie przeciwłojotokowe. Dziurawiec(...), marchwi, burakach, cebuli, bananach, grejpfrutach, arbuzie, winogronach i brzoskwiniach. Dużo biotyny jest w mięsie. Należy jednak wybierać tylko chude, gdyż tłuszcz zwierzęcy nasila chorobę.

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Nie daj się zimowej depresji. Oto sposoby na poprawienie nastroju

    ...w starożytnej Grecji. I to prawda, bo oprócz wielu cennych składników w czerwonym winie, podobnie jak w ciemnych winogronach, znajduje się dużo resweratrolu. Pomaga on uniknąć obniżenia nastroju i depresji...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Jajko: Doskonały lek i supertani kosmetyk

    ...przyrządzaj z nich lecznicze eliksiry. XI. Nalewka na mocne kości Sparz 5 jaj i 1 kg cytryn. Z cytryn wyciśnij sok. Całe jajka włóż do słoika i zalej sokiem. Wstaw do lodówki na 3 dni. Przebij...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...