• Informacje na temat:

    nalewka z tarniny suszonej

Przepisy na temat: nalewka z tarniny suszonej
  • Likier z głogu i tarniny

    Składniki: - 25 dag suszonego głogu, - garść suszonych śliwek, - garść rodzynek, - garść suszonej, - tarniny, - 1/2 laski wanilii, - skórka z 1 cytryny, - 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 l spirytusu 95 proc., - 1 l czystej wódki, - 2 szklanki wody, - 25 dag cukru, - 1/2 szklanki miodu Przygotowanie: 1. Do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja włóż owoce głogu i tarniny...

  • Wypróbowany przepis na "Nalewka z suszonej żurawiny"

  • Tarninówka

    Składniki: - 50 dag owoców tarniny zebranych po pierwszych przymrozkach, - 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, - 10 dag rodzynek, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 10 goździków, - 1 l spirytusu 95 proc., - 3,5 l czystej wódki, - 7 łyżek miodu wrzosowego lub gryczanego, - 1,5 szklanki wody Przygotowanie: 1. Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkom poobrywaj...

  • Niezwykły likier ze zwykłych krzewów

  • U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!

  • Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.

  • Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

  • Zaletą tego trunku jest to, że nie musi dojrzewac.

  • Jedna z szybszych nalewek gotowych do wypróbowania. Bez dodatku lawendy możemy cieszyć się jej smakiem nawet po 3 dniach ale zachęcam do dodania lawendy i odczekania kilku tygodni. Warto.

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

Artykuły na temat: nalewka z tarniny suszonej
  • Domowe lecznicze syropy i nalewki

    ..., skoro nad łóżkiem chorego wieszały właśnie uzdrawiającą gałązkę tarniny. Tarnina pomoże przy gorączce, jak i przy kłopotach z układem moczowym. Ceniona jest nalewka z tarniny, ale lepszy jest sok. Oto, jak go robimy: owoce tarniny (2 kg) zalewamy wrzątkiem (ok. 3 litrami) i zostawiamy na kilka godzin; sok odcedzamy, zagotowujemy i zalewamy nim owoce; powtarzamy cały zabieg dwukrotnie, na końcu...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Czas na zbiory

    ..., wino, nalewkę i syrop. Stosuje się je dla wzmocnienia odporności, serca i układu moczowego. Dereń jadalny Dereniówka - ta kwaskowa nalewka z owoców derenia jadalnego o koralowej barwie była niemal(...) owoców, 2 szklanek wódki, 1/4 szklanki spirytusu i źródlanej wody oraz miodu. Śliwa tarnina Gdy owoce śliwy tarniny przemarzną, tracą kwaśny posmak, stają się smaczniejsze. Dlatego lepiej je zbierać po...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Jesień skarbnicą leczniczych roślin

    ...tarniny, nazywanej ciarką lub cierniem (zapewne ze względu na cierpki smak i na ciernie). Odwar z suszonych jej owoców może być stosowany do płukania jamy ustnej czy gardła w lekkich stanach zapalnych. Pomaga też na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Miąższ świeżych owoców, chociaż cierpki, jest ceniony za aromat i smak. Aby śliwki tarniny były nieco słodsze, można je zebrać po przymrozkach...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Czarodziejskie leki Afrodyty

    .... Hieroglificzny zapis zalecał regularne spożywanie suszonych liści tarniny i akacji, zmieszanych z miodem. Legendarny uwodziciel Casanova zjadał na śniadanie 50 ostryg. Don Juan omlet z 10 jaj przyprawionych...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...