• Informacje na temat:

    nalewka z spirytusu miodu i cytryn

Przepisy na temat: nalewka z spirytusu miodu i cytryn
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Nalewki lecznicze

    ...bardzo zanieczyszczonym środowisku, wydaje się to ryzykowne. Winko cebulowe Składniki: - 300 g cebuli, - kilka łyżek miodu, - 3 szklanki wytrawnego białego wina , - sok z cytryny do smaku(...) 2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie. Nalewka chmielowa Składniki: - 50 g szyszek chmielu, - szklanka spirytusu, - 3 jabłka...

  • To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.

  • Do wykonania tej nalewki używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność.

  • Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią...

  • Nalewka miodowo-cytrynowa

  • Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka...

  • Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponuję wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki.

  • Smaczny pomysł na "Żeberka w marynacie ze świeżych cytryn"

Artykuły na temat: nalewka z spirytusu miodu i cytryn
  • Domowe sposoby na przeziębienie

    ...spirytusu; nalewka powinna odczekać szczelnie zamknięta w słoiku, w ciemnym miejscu, przez ok. dwa tygodnie, aż będzie gotowa do spożycia. Pije się ją trzy razy dziennie. Ma działanie udrażniające(...) do niej dodać miodu, ale dopiero wówczas, gdy ostygnie do maksymalnie 60 st. C.  Herbatka z lipy również rozgrzewa oraz wspomaga zbijanie gorączki, a napar z owoców bzu czarnego wzmacnia siły...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...

  • Bóle reumatyczne - jak sobie z nimi radzić?

    ...miodu. Pij kilka razy dziennie. Podobnie działa napar z łyżeczki kurkumy. Nalewka do smarowania chorych stawów: rozgnieć 3 liście agawy, zalej 100 ml spirytusu, odstaw na 2 tygodnie.  Maść: wymieszaj 1,5 szklanki soku z czarnej rzepy, szklankę płynnego miodu, 0,5 szklanki spirytusu, łyżkę soli kuchennej. Po 2 godzinach maść jest gotowa. Nawet kiedy reumatyzm bardzo dokucza, nie powinno się...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • 10 sztuczek, które zapewnią ochronę przed infekcją

    ...cm) liść aloesu. Dokładnie go umyj (i, jeśli chcesz wzmocnić działanie leczniczych składników, włóż na noc do lodówki). Wyciśnij sok z 2 cytryn. Ostrym nożem odetnij ostre boki liścia a następnie obierz go ze skórki. Łyżeczką wydrąż miąższ prosto do soku (im krócej aloes ma kontakt z powietrzem, tym lepiej). Dołóż łyżkę miodu. Zmiksuj całość i przelej do butelki z ciemnego szkła. Wstaw do lodówki...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...

  • Jajko: Doskonały lek i supertani kosmetyk

    ...przyrządzaj z nich lecznicze eliksiry. XI. Nalewka na mocne kości Sparz 5 jaj i 1 kg cytryn. Z cytryn wyciśnij sok. Całe jajka włóż do słoika i zalej sokiem. Wstaw do lodówki na 3 dni. Przebij(...) mikstura wspaniale łagodzi podrażnienia! Umyj jajko, następnie włóż je na 15 sekund do wrzątku. Po tym czasie oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj po łyżce miodu, soku z cytryny, oliwy z oliwek...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Upominki od serca

    Aromatyzowany rum dobrze jest przygotować na dwa, trzy tygodnie przed świętami, wówczas będzie najbardziej aromatyczny. Możesz zrobić go z mandarynek, pomarańczy lub cytryn, ale sprawdzą się także brzoskwinie(...) pestki. 3. Plastry mandarynek ułóż w słoiczkach. 4. Do każdego włóż połówkę laski wanilii i wlej łyżkę miodu. 5. Słoiczki uzupełnij rumem i zakręć. Odstaw na 2-3 tygodnie. Tekst, stylizacja i zdjęcia...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...