• Informacje na temat:

    nalewka z pigwy z wanilią

Przepisy na temat: nalewka z pigwy z wanilią
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Wypróbowany przepis na "Nalewka z pigwy"

  • Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • Smaczny pomysł na "Nalewka z pigwy"

  • pigwa jest u nas niedoceniana, mam nadzieję, że moja nalewka będzie wszystkim tak smakować jak moim znajomym

  • Dobre do degustacji

  • Przygotowanie nalewki nie jest trudne ale nieco czasochłonne ponieważ obranie i pokrojenie pigwy zajmuje "chwilę" :)

  • Pigwa jakoś przez nas niedoceniana ma więcej wit.C niż cytryna a nalewka -Pyszna i niezastąpiona na jesienno-zimowe wieczory dla amatorów naleweczek ... wersja dla niecierpliwych... Zawsze robię z dużej żółtej pigwy w tym roku od znajomej dostałam takie zdziczałe zielone postawiłam spróbować... Każdy robi po swojemu i najlepiej wypracować własne proporcje !!!

Artykuły na temat: nalewka z pigwy z wanilią
  • Lecznicze nalewki

    ...czy nawet rok. Najlepsze są po 2 latach. Klasyczna nalewka powstanie, gdy zasypiesz wybrane owoce cukrem, odstawisz je na jakiś czas, a potem zalejesz alkoholem. Do wyrobu nalewek słodkich używany(...). Zalej litrem spirytusu, odstaw na pół roku. Zlej spirytus. Owoce zasyp 30 dag cukru. Gdy się rozpuści, owoce przecedź, syrop wymieszaj z nalewką, zlej do butelek. Z pigwy   Świetnie rozgrzewa...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Słoik pełen witamin

    ...nalewka jest gotowa. 2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Zaś sok z pigwy z dodatkiem miodu łagodzi napady suchego kaszlu. 3. Kiszonki na poprawienie odporności W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Kiedy kupujemy w sklepie cukier wanilinowy, często nie zastanawiamy się, czy ma on cokolwiek wspólnego z prawdziwą wanilią. Otóż ma, ale nie oznacza to, że jest z niej zrobiony. Myślisz, że w sklepie kupujesz cukier waniliowy?      Fot. 123RF.COM/PICSEL Wanilia to tropikalna roślina, której owocami są coraz częściej dostępne w sklepach laski wanilii. Już Aztekowie używali jej - uwaga! - jako rośliny leczniczej, na przykład w przypadkach gorączki. Wanilina to natomiast substancja, która...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...