• Informacje na temat:

    nalewka z pigwy na spirytusie

Przepisy na temat: nalewka z pigwy na spirytusie
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Wypróbowany przepis na "Nalewka z pigwy"

  • Nalewki z jesiennych owoców

    ..., usuń pestki. Wrzuć do dużego słoja, zalej wódką i spirytusem. Po upływie 4 tygodni wsyp cukier (jeśli dodamy go mniej, nalewka będzie bardziej wytrawna) i odstaw na 3 tygodnie. Płyn przefiltruj, najlepiej przez bibułkę, i zlej do butelek. Odstaw, najlepiej na 3 miesiące. Rozgrzewa, poprawia trawienie.  Z jałowca By nalewka była jeszcze wartościowsza, cukier można zastąpić podobną ilością...

  • Smaczny pomysł na "Nalewka z pigwy"

  • pigwa jest u nas niedoceniana, mam nadzieję, że moja nalewka będzie wszystkim tak smakować jak moim znajomym

  • Dobre do degustacji

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • Pigwa jakoś przez nas niedoceniana ma więcej wit.C niż cytryna a nalewka -Pyszna i niezastąpiona na jesienno-zimowe wieczory dla amatorów naleweczek ... wersja dla niecierpliwych... Zawsze robię z dużej żółtej pigwy w tym roku od znajomej dostałam takie zdziczałe zielone postawiłam spróbować... Każdy robi po swojemu i najlepiej wypracować własne proporcje !!!

Artykuły na temat: nalewka z pigwy na spirytusie
  • Czas na lecznicze mikstury

    ...sok z 3-4 cytryn, 1/3-1/2 kg cukru, wymieszaj. Przecedź i połącz z 1 l wódki. Rozlej do butelek. Nalewka z pigwy Kilogram pigwy pokrój. Przełóż do słoja, zasyp cukrem (1/2 kg) i odstaw na kilka(...) 1-2 szklankami przegotowanej gorącej wody z 8-10 łyżkami cukru. Słój zakręć i pasteryzuj w piekarniku. Z jagód zasypanych w słoiku cukrem przygotujesz sok bez wody. Zakręć słój, zapasteryzuj. Nalewka...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF/Picsel Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie...

  • 5  sposobów na dobre zdrowie według  św. Hildegardy

    ...do owsianki lub kawy (łatwo daje się spienić) albo wypijaj  po 1/3 szklanki 2 razy dziennie. 2. Mus z pigwy dla stawów Owoc leczy reumatyzm i zapobiega podagrze. Dzięki wysokiemu stężeniu witamin oraz mikroelementów wzmacnia odporność, pomaga też pozbyć się kłopotów z trawieniem  i wrzodów żołądka. Jak zrobić mus pigwowy? Obierz kilogram owoców z pigwy, pokrój, przełóż do garnka, zalej  połową...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Słoik pełen witamin

    ...nalewka jest gotowa. 2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Zaś sok z pigwy z dodatkiem miodu łagodzi napady suchego kaszlu. 3. Kiszonki na poprawienie odporności W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego...

  • Eliksiry zdrowia z ogrodu

    ...najlepsze domowe nalewki, soki i syropy. Z pigwy obniży poziom cholesterolu i ureguluje ciśnienie Owoce pigwy są skarbnicą witamin: C i B, a także mikroelementów: fosforu, potasu, wapnia. Działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Regularne spożywanie wyrobów z pigwy ma jeszcze inne zalety: obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Przygotuj nalewkę: Półtora kilograma owoców umyj...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Na podwieczorek zimową porą

    .... 1 i 1/2 litra:   60-70 dag dojrzałej pigwy, 1 kg cukru, 1/2 l wódki, 1/2 l  spirytusu. Owoce starannie umyj i osusz. Każdy owoc przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami, a następnie(...) miejsce. Owoców pigwy nie wyrzucaj. Zasyp je ponownie cukrem, wymieszaj i ciasno upchnij do słoiczków. Przechowuj je w lodówce. Tak przygotowane owoce będą świetnym dodatkiem do herbaty lub ciasta. Czy...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...