• Informacje na temat:

    nalewka rodzynki w spirytusie

Przepisy na temat: nalewka rodzynki w spirytusie
  • Nalewki lecznicze

    .... Wówczas odcedzić i odcisnąć. Przelać do ciemnej butelki i odstawić, aż nalewka dojrzeje, czyli na minimum miesiąc, ale im dłużej postoi - tym będzie smaczniejsza. Zażywać profilaktycznie po małym(...) 2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie. Nalewka chmielowa Składniki: - 50 g szyszek chmielu, - szklanka spirytusu, - 3 jabłka...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ...dodać też posiekane płatki migdałowe lub/i rodzynki. Dopraw do smaku (np. cukrem, solą, ew. czerwonym, wytrawnym winem). 5. Marynata do mięs Miód pasuje do mnóstwa mięs, m.in. do drobiu, wołowiny(...). Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia. 10. Nalewka 500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek...

  • Smaki Litwy

    ...wytwórniach i mogą mieć różną zawartość alkoholu poczynając już od 12%. Do najbardziej znanych litewskich trunków należy ziołowa, aromatyczna nalewka na 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół leczniczych) powoduje uznanie jej właściwości...

  • U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!

  • Smaki Litwy

    ...pitne produkowane są w wielu litewskich wytwórniach i mogą mieć różną zawartość alkoholu poczynając już od 12%. Do najbardziej znanych litewskich trunków należy ziołowa, aromatyczna nalewka na 27 leczniczych ziołach. Receptura tego napitku jest bardzo stara i może pochodzić aż z XV wieku. W Polsce nalewka ta była znana pod nazwą Trojanka Litewska. Skład nalewki (gorczyca i szereg ziół...

  • Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.

  • Tarninówka

    ...szypułki. 2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce...

  • Święta idą, więc czas na nastawienie okolicznościowej nalewki

Artykuły na temat: nalewka rodzynki w spirytusie
  • ... rodzynki w nalewce wisniowej, a daktyle w spirytusie obiecałam sobie że miła będę, ze nim jakąś złośliwość wygłoszę to 7 razy w ozór się ugryzę.   Szczęściem po kilku minutach spotkania o obietnicy swej...

  • Zobaczmy, czym mogą zaskoczyć nas rodzynki! Fot. 123RF.COM/PICSEL ...rodzynki są zdrowe dla kości? Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy. ...w rodzynkach mogą być szkodliwe dla zdrowia toksyny? Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Małe i słodkie rodzynki zazwyczaj dodawane są do serników, bądź drożdżówek. W przeciwieństwie do surowych winogron, dostępne są na polskim rynku przez cały rok. Zanim jednak znów po nie sięgniecie sprawdźcie, czy aby na pewno wiecie w jaki sposób wpływają na wasz organizm. 1. Są zdrowe dla kości Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Zawierają mnóstwo witamin, obniżają cholesterol, odmładzają, chronią przed rakiem, dodają energii oraz są skutecznym afrodyzjakiem. Małe, niepozorne i pyszne...figi. Fot. 123RF/Picsel Figowiec pospolity, na którym rosną te tajemnicze owoce, uprawiany jest na terenach śródziemnomorskich, czyli tam, gdzie jest gorąco. Gruzja, Armenia, Grecja, ale także na przykład Kalifornia - to miejsca, gdzie można zjeść figę prosto z drzewa. W Polsce o świeże i dobre figi wcale nie jest łatwo, chociaż coraz...