• Informacje na temat:

    nalewka aronii i jabłek

Przepisy na temat: nalewka aronii i jabłek
  • Tradycyjne polskie nalewki z pigwy, cytryny, róży...

    Nalewka z jabłek i pigwówka Nalewka jabłkowa : 1 kg jabłek, 0,75 l spirytusu, szkl. wody, 5 goździków, cynamon, wanilia, 30 dag cukru; Pigwówka : ok. 1,5 kg pigwy, litr spirytusu, 50 dag cukru brązowego, 0,5 litra miodu, woda - ok. 400 ml do rozcieńczenia spirytusu i 700 ml do syropu cukrowo-miodowego Nalewka z jabłek: jabłka umyj, pokrój na kawałki, usuwając pestki. Wrzuć do słoja...

  • Nalewkę zrobiłam z aronii i liści malin, które wzbogaciły smak nalewki i jej walory zdrowotne. Działa rozgrzewająco w mroźne dni i wspomaga krążenie. Dodatkowym walorem jest jej przepiękny kolor. Naprawdę polecam.

  • Najwyższy czas sezon rozpocząć

  • PYSZNA NALEWKA

  • Smaczna i zdrowa

  • rozgrzewa......pychotka

  • Idealna nalewka na babskie wieczory..:)

  • Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).

  • Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo natomiast idealnie nadaje się na przetwory. Można dodawać aronię do przetworów z jabłek czy porzeczek, łagodzą cierpki smak i dodają koloru. Aronię po zerwaniu najlepiej zamrozić na minimum kilka dni. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na szybką fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a przemrożenie likwiduje goryczkę

Artykuły na temat: nalewka aronii i jabłek
  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...kupowane w aptekach. Na przykład konfitury z porzeczek i aronii pomogą zadbać o odporność, a jagody we "własnym sosie" pomogą w dolegliwościach żołądkowych. Jak zacząć W domach naszych babć nie(...) wielkoseryjnie, to drylownica nie będzie aż tak niezbędna. Przyda się natomiast praska. Zwłaszcza, gdy chcemy przygotować marmoladę. Przykładowy przepis Marmolada z jabłek jest prawdopodobnie...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot. 123RF/Picsel Na staropolskich stołach królowały nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były...

  • Wzmacniacze odporności - rośliny skuteczne jak witaminy

    ...wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż syrop nieco odparuje i zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Łyżkę dodawaj do herbaty (nie gorącej!). Sok z aronii Aronia zawiera dużo witaminy C oraz antocyjany, dzięki czemu "wymiata" z organizmu wolne rodniki, wzmacnia błonę śluzową i sprawia, że jest ona dla wirusów nie do sforsowania. Przepis: Pół kilograma aronii umyj, osusz, zmiksuj. Dodaj...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Wzmacniacze odporności

    ...wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż syrop nieco odparuje i zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Łyżkę dodawaj do herbaty (nie gorącej!). Sok z aronii Aronia zawiera dużo witaminy C oraz antocyjany, dzięki czemu "wymiata" z organizmu wolne rodniki, wzmacnia błonę śluzową i sprawia, że jest ona dla wirusów nie do sforsowania. PRZEPIS Pół kilograma aronii umyj, osusz, zmiksuj. Dodaj...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Słoik pełen witamin

    ...witaminy PP, która ma doskonałe właściwości przeciwobrzękowe. Aronia jest też ceniona za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Nastaw nalewkę z aronii. Włóż kilogram owoców do szklanego słoja(...) nalewka jest gotowa. 2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Najlepsze letnie sposoby, by... naturalnie obniżyć cholesterol

    ...do wzrostu dobrego HDL. Owoce aronii wykorzystaj do zrobienia soku (np. używając tzw. sokownika), kompotu, przecieru, dżemu, konfitury lub nalewki (surowe nie są zbyt smaczne). Czarne porzeczki(...) wydalone. Postaraj się spożywać ok. 15 g pektyn dziennie, czyli ok. 1 kg jabłek. Wykazano, że taka ilość wystarczy, by utrzymać w normie cholesterol. Są źródłem kwasu kawowego. Jego dobroczynne...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...