• Informacje na temat:

    naleśniki z polską różą

Przepisy na temat: naleśniki z polską różą
Artykuły na temat: naleśniki z polską różą
  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce. Fot.123RF/Picsel W Polsce możemy spotkać koło 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach...

  • W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie? W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać...

  • Tradycyjna, polska kuchnia nieustannie zaskakuje nas niebanalnymi połączeniami smaków oraz ciekawym podejściem do popularnych produktów. Za co ją najbardziej cenisz? Odpowiedz na pytanie i wygraj książkę "Kuchnia staropolska". Szlachecki bigos, tradycyjne falki lub też najsmaczniejszy, świąteczny sernik - jest mnóstwo powodów, aby cenić naszą rodzimą kuchnię. Co dodałbyś do tej listy? Czym zaskakuje cię polska tradycja kulinarna? Podziel się z nami odpowiedzią na to pytanie, a być może to...

  • Polska kuchnia regionalna jest niezwykle zróżnicowana i smaczna. Sprawdź, czy znasz ją naprawdę dobrze. Uprzedzamy: niektóre pytania są podchwytliwe, ale wierzymy, że sobie z nimi poradzicie. Koniecznie pochwalcie się wynikiem i zaproście znajomych do zabawy!   Quiz: Czy potrafisz rozpoznać te owoce? Kliknij! Konkurs: Podziel się przepisem na danie regionalne. Kliknij! Bezpłatny e-book: Najlepsze zupy regionalne. Kliknij!

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, w którym do wygrania były książki „Kuchnia staropolska" wydawnictwa Buchmann. Zobacz, czy to do ciebie powędruje nagroda. Bardzo cieszymy się, że podobnie jak my, kochacie polską kuchnię i doceniacie jej różnorodność. Wybór zwycięzcy nie był łatwy, jednak jury po długich obradach zadecydowało, że nagrody powędrują do: Engelavae: Za to wszystko, co jest tak nieprzewidywalne. Za zamykanie ziemniaków w cieście i przygotowywanie w ten sposób najlepszych pierogów...

  • Jeszcze tylko w ten weekend macie okazję zarezerwować kolację w ramach wyjątkowego Festiwalu Fine Dining Week. Każdy, kto choć raz próbował znaleźć odpowiedź na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Krakowie, musiał natrafić na restaurację Biała Róża. Ten doskonale znany małopolskim smakoszom lokal już wielu lat zaskakuje ciekawymi połączeniami oraz wyjątkowo oryginalnym podejściem do sztuki kulinarnej. Za smaki w "Białej Róży" odpowiada Łukasz Cichy - młody i bardzo utalentowany szef kuchni, który,...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Pani Katarzyna, którą w serwisie znacie pod pseudonimem Futka, jest laureatką trzeciej edycji wielkiego, urodzinowego konkursu Smakera. Zadaliśmy jej kilka pytań, abyście mogli poznać ją lepiej. Pani Katarzyna z zawodu jest psychologiem i trenerem personalnym, oprócz sportu i aktywnego wypoczynku, kocha gotowanie. Właśnie ta ostatnia pasja, skłoniła Futkę - w kwietniu 2013 roku - do dołączenia do grona użytkowników Smakera . Od tamtej pory zaskakuje nas wspaniałymi przepisami, które nie tylko...