• Informacje na temat:

    naleśniki bolońskie

Przepisy na temat: naleśniki bolońskie
  • Bolońskie trójkąty

    Sposób przygotowania 1. Składniki ciasta na naleśniki zmiksuj ze szczyptą soli. Odstaw na 20 minut. Marchew obierz, seler oczyść. Warzywa opłucz i pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz(...), wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Do mięsa dodaj przecier i koncentrat. Duś 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką. Naleśniki posmaruj nadzieniem. Złóż  w trójkąty. Udekoruj np. warzywami...

  • Sycące doskonałe na obiad dla całej rodziny ; )

  • Naleśniki z mięsem mielonym

    Sposób przygotowania 1. Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju. Dodaj mięso, smaż kilka minut. Dołóż rozdrobnione pomidory z puszki. Duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.  2. Farsz nałóż na naleśniki. Złóż, tworząc trójkąty. Przed odgrzaniem obłóż je pokruszonym serem. Zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Dekoruj pomidorkami i listkami bazylii.

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki po bolońsku"

  • Sprawdzony przepis na "Naleśniki po bolońsku"

  • Wypróbowany przepis na "Bolońskie lasagne"

  • Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti bolońskie"

  • Naleśniki mają to do siebie, że nie ma chyba farszu, z którymi byłyby niesmaczne. Pasuje do nich wszystko, tak jak do pierogów :) Te naleśniki odrobinkę przypominają lazanię - nie jest to do końca to, aczkolwiek stanowi przyjemną namiastkę. Efekt jest przepyszny i gotowym daniem zainteresuje się każdy niejadek :)

Artykuły na temat: naleśniki bolońskie
  • Perliczka w miodzie i w musztardzie oraz na naszym stole w tym tygodniu…

    ...: brokuły z ravioli ze szpinakiem, tarta z warzywami i z gremolatą, naleśniki bretońskie z kozim twarożkiem i szynką z Bayonne; krem z marchewki z imbirem świeżym i coquilettes czyli kolanka z sosem...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Zobaczcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, do których powędruje wspaniała książka Szymona Kubickiego "Facet w kuchni". Jajecznica i rosół. To właśnie, te dwa dania wymienialiście najczęściej, jako przepisy, które każdy facet znać powinien. Sporadycznie pojawiały się również odpowiedzi mówiące o konieczności poznania przez mężczyzn przepisów na rozgrzewające zupy, pizzę i słodkie ciasta. Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń wybraliśmy cztery. Oto laureaci: Pani Anna "Według mnie jest kilka...

  • Dzisiaj zakończył się konkurs PUZZLE.Przepis umieszczony na zdjęciu to "Klasyczne naleśniki" Spośród nadesłanych zgłoszeń Jury wyłoniło zwycięzców. W konkursie nagrody otrzymali: sikorka 21 gosiaczek 123 adrijah ulpik Gratulujemy zwycięzcom. Nagrody zostaną wysłane pocztą. Kolejny konkurs wkrótce. Zapraszamy!!!

  • Kuchnia bez naleśników byłaby nudna. To tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. Chociaż – jak wiemy – usmażyć dobry naleśnik wcale nie jest tak łatwo. Fot. 123RF/Picsel Mówi się, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu... Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani...

  • Lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”! Fot. 123RF/Picsel Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w...

  • Podwieczorek w tradycji to lekki posiłek, na który jadało się zazwyczaj drobne przekąski, jak naleśniki, placuszki czy racuchy, bądź owoce. Podawało się też ciepłe napoje, różne herbatki, soki owocowe. W soboty i niedziele stanowił nienaruszalny punkt dnia, będący okazją do spokojnego porozmawiania przy herbatce, chwili relaksu czy spotkań sąsiedzko-towarzyskich. Dzisiaj być może jest to sposób na to, by zwolnić tempo i pocieszyć się chwilę, czyjąś obecnością. Weź udział w konkursie i...

  • W pierwszym odcinku czwartej edycji programu jurorzy wyróżnili przepis Karola. Zobaczcie, jak przygotować przepyszny "Naleśnikowy zawrót głowy". Naleśniki:500 ml mleka500 ml wody500 g mąki (typ 450)3 łyżki cukru5 jaj100 ml oleju Krem:500 ml śmietanki 36%500 g mascarpone4 łyżki cukru pudrubarwnik czerwonyaromat lub syrop malinowyekstrakt waniliowy Polewa:100 ml śmietanki 36%100 g białej czekolady Dekoracja:świeże maliny wysuszone ścinki naleśnika NaleśnikiPołączyć mleko z wodą, mąką i cukrem....

  • Krokiety to doskonały pomysł na obiad lub sycącą przekąskę dla gości. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubiłaby krokietów. To doskonały pomysl nie tylko na obiad, ale również smaczną przekąskę, którą możemy zaserwować naszym gościom. Ich przygotowanie wymaga nieco wysiłku, jednak efekt całkowicie rekompensuje czas spędzony w kuchni. Naleśniki to podstawa Tradycyjnych, polskich...