• Informacje na temat:

    najlepsze śledzie z octem

Przepisy na temat: najlepsze śledzie z octem
  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Śledzie w miodowo- musztardowym sosie, najlepsze na świecie.

  • Wszystko czego nie wiesz o śledziach!

    Polecamy świeże śledzie Są tanie i bez problemu można je kupić w sklepach rybnych. Wystarczy oprószyć je mąką, posolić i usmażyć na oleju. Do tego kwaśna śmietana i gotowane ziemniaki. Danie pyszne(...) je najpierw w mleku, a potem w wodzie. Do wody warto dodać odrobinę octu (łyżkę na litr), mięso stanie się bardziej zwarte. Śledzie w oleju Przyrządzamy je dwa dni wcześniej, w zalewie octowej...

  • Sałatka śledziowa z kolorową papryką

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    ...w całości. Należy rozbić od góry skorupkę, wypić płyn, a resztę polać octem i po prostu zjeść. Mieszkańcy Wietnamu przekonują, że gotowany zarodek ptaka jest najlepszym afrodyzjakiem. Także(...)), jeszcze przed tarłem. Przez kilka tygodni śledzie leżakują w beczkach, podlane zalewą solankową. Po tym czasie puszkuje się je, a proces fermentacji postępuje przez co najmniej 6 miesięcy (najczęściej...

  • Smaczne, wyraziste, Mało przy tym roboty.

  • Dzisiaj śledziki w innej odsłonie. W octowej zalewie zachowują swoją kruchość i smak – polecam :)

  • Nie jestem amatorem śledzi ale mam ich kilku w domu i okazuje się że śledzie w tym wydaniu są warte zrobienia.

  • Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.

Artykuły na temat: najlepsze śledzie z octem
  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...krzyżowe, zawierające trioglikozydy, które nie pozwalają tarczycy na wchłanianie jodu (śledzie są dobrym źródłem tego pierwiastka). Osteoporoza - najlepsze są śledzie w śmietanie. Aby wapń(...), Holandii i wysp Szetlandzkich - są uważane za najlepsze. Jeśli będą podane daty połowu, wybieraj śledzie łowione od maja do lipca oraz od października do grudnia. Proste przepisy na smaczne...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • ...dodaj według swoich preferencji smakowych - śledzie są najlepsze na 2-3 dzień, wtedy się zmacerują i nabiorą aromatu(...)Jak zrobić śledzie? - przekrój śledzie na połowę i z każdego płata zdejmij skórę, odchodzi bardzo łatwo - dokładnie wypłucz i zalej zimną wodą z dodatkiem octu jabłkowego...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    Czasem wystarczy niewielka zmiana w przepisie, żeby potrawa stała się łatwiej strawna czy bardziej odżywcza. I nawet łasuchowi święta pójdą na zdrowie! Zacznij od białka Na wigilijnym stole musi być ryba. Ale nie smaż jej - przygotuj karpia w galarecie albo pieczonego. Jeśli rozpoczniesz wieczerzę od porcji białka, szybciej poczujesz sytość i potem zjesz mniej. Śmiało jedz śledzie, to...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...