• Informacje na temat:

    najlepsze pierniki na swieta z orzechami

Przepisy na temat: najlepsze pierniki na swieta z orzechami
  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    ...w świątecznych potrawach. Według tradycji mają one symbolizować słodycz życia i wszystko, to co jest w nim najlepsze. Ten smaczny duet miał zapewniać domownikom miłość, szczęście i dostatek przez cały(...) śliwkami, czy ciasteczka z migdałami i orzechami włoskimi. Kompot  z suszu Przygotowanie kompotu z suszu, to bardzo stara tradycja, z czasem niemalże wyparta przez pojawiające się na wigilijnych stołach...

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.

  • JESLI MASZ SERDECZNIE DOSYC KLASYCZNEGO MAKOWCA, ZROB TARTE MAKOWA, JEST SUBTELNIEJSZA W SMAKU

  • Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z wyrobu piernikow szczegolnie zaslynal Torun, gdzie wypiekano je w drewnianych, ozdobnie rzezbionych formach. Ciasto na piernik poddawano fermentacji trwajacej kilka tygodni lub miesiecy, a niekeidy lat. Na ten piernik na szczescie nie trzeba bedzie dlugo czekac ;)

  • Pierniki świąteczne na stół oraz choinkę

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

Artykuły na temat: najlepsze pierniki na swieta z orzechami
  • Święta i Sylwester w Krakowie

    Okres świąteczno-noworoczny, to obok wakacji najlepszy czas na zwiedzanie Krakowa. W mieście nie brakuje wtedy atrakcji, które przyciągają turystów i sprawiają, że mimo krótkich dni i mroźnych nocy tętni ono życiem i zachwyca niepowtarzalną atmosferą.

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...najważniejsze. To i tak będzie najlepsze jedzenie w ciągu roku, bo tak rzadko jesteśmy razem. W przygotowania zaangażowani są wszyscy i to jest właśnie piękne w tych świętach. Pochodzę z rodziny, która(...) października, nastawiam ciasto na pierniki. Bo ciasto na pierniki powinno leżakować minimum 4 tygodnie. A na początku grudnia zabieram się za pieczenie. Każdego roku piekę z półtora tysiąca pierników...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • O tej porze roku już w całej Norymberdze pachnie piernikami. Najlepsze wypieki można kupić w niewielkich cukierniach, które same przygotowują świąteczne łakocie. Produkcja trwa tam nieprzerwanie(...) smaku, skórka z pomarańczy i cytryny. A najważniejsze są przyprawy. - Ale te przyprawy są naszą wielką tajemnicą... - mówi jeden z cukierników. Pierniki można kupować już teraz - jak zapewniają...

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • Sześć miejsc, w których poczujesz prawdziwie świąteczny klimat

    ..., a najpiękniejszym mogą poszczycić się mieszkańcy Wrocławia. Swoją historią sięga aż XVI wieku.  Kupowało się na nim wówczas pieczone jabłka, orzechy w miodzie, pierniki i marcepan. Obecnie został wzbogacony...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa? Fot. 123RF/Picsel Korzenie pizzy sięgają starożytności. Jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność. Pizza we współczesnej formie zaczęła robić karierę za sprawą...