• Informacje na temat:

    najlepsze nalewki z tarniny

Przepisy na temat: najlepsze nalewki z tarniny
  • Niezwykły likier ze zwykłych krzewów

  • Sprawdzony przepis na "Nalewki leśniczego"

  • Sernikobrownie to moje ulubione ciasto, gdyż zawiera świetne składniki: ser biały i czekoladę :) Sernik jest cudownie aksamitny, a brownie pysznie soczyste. Możemy go podawać ze świeżymi owocami ale również z musami owocowymi. Zawsze jest przesmacznie!

  • Śledzie w miodowo- musztardowym sosie, najlepsze na świecie.

  • Przepis na bezy podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki i przystosowałam go tylko do mojego piekarnika. Ale naprawdę polecam wam spróbować ten przepis na bezy, robiłam go już trzy razy i zawsze się udają. Dla mnie szok bo bezy zawsze mi nie wychodziły. A te są idealne chrupiące i rozpływające się w ustach.

  • Wszyscy mają - nie może zabraknąć i u nas. Próbowałam wielu przepisów na faworki. Ten z piwem jest po prostu genialny :).

  • Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję wypróbować. Ten łamiący mit, że w pączkach najważniejsze są żółtka. Sam sposób wykonania ciasta podpatrzony u Babuni, która zawsze żółtka ucierała z cukrem przed dodaniem ich do ciasta.

  • Dzieci je uwielbiają ;-D

  • Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe nadzienie i lukier- połączenie idealne

  • Pyszne krokiety z mięsem i gorącym czerwonym barszczykiem.

Artykuły na temat: najlepsze nalewki z tarniny
  • Czas na zbiory

    ...owoców, 2 szklanek wódki, 1/4 szklanki spirytusu i źródlanej wody oraz miodu. Śliwa tarnina Gdy owoce śliwy tarniny przemarzną, tracą kwaśny posmak, stają się smaczniejsze. Dlatego lepiej je zbierać po...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • Czarodziejskie leki Afrodyty

    ...strawne produkty bogate w witaminy i mikroelementy. Należy do nich m.in. lubczyk, za sprawą którego popularne stało się powiedzenie "zadać komuś lubczyku". Najlepsze efekty daje spożywanie korzeni(...). Hieroglificzny zapis zalecał regularne spożywanie suszonych liści tarniny i akacji, zmieszanych z miodem. Legendarny uwodziciel Casanova zjadał na śniadanie 50 ostryg. Don Juan omlet z 10 jaj przyprawionych...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu...

  • Najwierniejszy przyjaciel

    ...groźniej... Matczyne nalewki - Moja mama, wysoka brunetka o włoskim typie urody i mocno zarysowanej osobowości - wspomina Bogusław Kaczyński - była typową kapłanką domowego ogniska. Nie pracowała ani(...) z nalewkami roboty mamy, każda w innym kolorze - od białej anyżówki i złotej z pigwy poprzez różową z tarniny i szmaragdową z piołunu do bordowej z czarnej porzeczki i hebanowej z orzecha włoskiego. Kiedy...

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Mama najwierniejszy przyjaciel

    ...... Matczyne nalewki - Moja mama, wysoka brunetka o włoskim typie urody i mocno zarysowanej osobowości - wspomina Bogusław Kaczyński - była typową kapłanką domowego ogniska. Nie pracowała ani(...) z nalewkami roboty mamy, każda w innym kolorze - od białej anyżówki i złotej z pigwy poprzez różową z tarniny i szmaragdową z piołunu do bordowej z czarnej porzeczki i hebanowej z orzecha włoskiego. Kiedy...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu. Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...