• Informacje na temat:

    najlepsze mięso na rosół

Przepisy na temat: najlepsze mięso na rosół
  • Ekologiczny rosół robi karierę

    Nie tylko Polsce, ale i w Nowym Jorku coraz bardziej docenia się ekologiczny bulion. Jego podstawą jest kurze mięso o wysokiej jakości. Czy wkrótce Polacy, tak jak Amerykanie, będą pić rosół z papierowego kubka?

  • Rosół, to takie danie, które zawsze będzie mi się kojarzyć z rodzinnym domem, to smak jak u mamy. Bardzo często wykorzystywane przeze mnie na niedzielny czy uroczysty obiad, ponieważ jest uniwersalny, na można go podać na różne sposoby. Najlepszy oczywiście gorący, a w dodatku bardzo przydatny w okresach gdy dopadnie przeziębienie. Przez lata uczyłam się, jego struktury, żeby był klarowny, próbowałam wielu sposobów. Wykorzystywałam różne mięsiwo do tego, bo smak rosołu zależy od jakości i...

  • Wszystko, co powinniście wiedzieć o rosole!

    Rosół to rodzaj niezagęszczonej zupy, której bazą jest wywar mięsno-warzywny.

  • Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie...

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    Norwegia. Lutefisk przyrządza się najczęściej z suszonego dorsza, a cały proces trwa minimum 12 dni. Mięso ryby (im bardziej wysuszone, tym lepiej) przez kilka dni moczy się w wodzie, a przez kolejne(...) substancji i musi  trwać minimum 3-4 doby.   Tak przygotowane mięso dorsza zmienia konsystencję i zaczyna przypominać galaretkę wymoczoną w mydle (na lutefisk mówi się także "ryba mydlana"). Ostatnim...

  • Zrobiłam dziś bo mój mąż jest chory a podobno rosół jest dobry na grypę i przeziębienie.zdjęcie nie wyszło:>(((

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ..., pochodzi z Neapolu. Jest to zazwyczaj wegetariańskie danie, skomponowane na bazie pomidorów i aromatycznych ziół. Istnieją też wariacje, wedle których do sosu dodaje się mięso, np. wieprzowinę bądź(...), pieprz i sól do smaku Pokrój cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę i dorzuć kawałki czosnku oraz mielone mięso. Kiedy będzie gotowe i zjaśnieje, należy dodać...

  • Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Pyszny rozgrzewający rosołek nie tylko na niedzielny obiad:)

Artykuły na temat: najlepsze mięso na rosół
  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    Najlepsze młode Do przygotowywania potraw wybierajmy mięso z młodych sztuk. Poznamy je po czerwonej, niepołyskującej barwie oraz kruchej i soczystej tkance. Tłuszcz przerastający mięso będzie(...) i rumsztyk. Do smażenia wybierajmy polędwicę, antrykot, karkówkę. Do duszenia i gotowania dobra będzie łopatka, goleń, rostbef. A na rosół i galantynę - pręga, gdyż ma dużą zawartość żelatyny...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Pyzy z mięsem

    Najlepsze mięso to wołowe z rosołu. Wykorzystaj także tłuszcz i błony, które nadadzą farszowi właściwą lepkość.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Rosół nie dla wszystkich

    Nasze prababcie podawały go na rozgrzewkę lub osłabionym chorobą domownikom dla wzmocnienia. Esencjonalny, gorący rosół, obowiązkowo z żółtymi oczkami tłuszczu uważały za najlepsze lekarstwo. Miały rację, ale tylko częściowo.

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Wesele bez mięsa?

    .... Pescowegetarianie jedzą jeszcze potrawy z ryb i owoców morza. Fleksitarianie od czasu do czasu pozwalają sobie na mięso, jednak często nie uznaje się ich za "prawdziwych wegetarian". Za to weganie stronią od(...) dania zgodnie z wytycznymi. Jeśli myślicie, że można podać wegańską zupę na mięsnym bulionie i nikt się nie zorientuje, to jesteście w błędzie! Mięso ma charakterystyczny smak i zapach, wyczuwalny nawet...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Maluch po infekcji - najlepsze menu

    ...kłopoty trawienne: wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha. Mięso, rybę czy warzywa przygotowuj na parze, duś lub gotuj w niewielkiej ilości wody. Możesz też piec je w folii aluminiowej(...), bo właśnie w niej zostają witaminy. Wywar wykorzystaj jako bazę do zupy lub ugotuj w nim rybę albo mięso. Gdy brakuje świeżych owoców, podawaj mrożone, np. maliny czy truskawki. Bezpośrednio przed...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...