• Informacje na temat:

    najlepsza zupa na świecie

Przepisy na temat: najlepsza zupa na świecie
  • Odpadki są modne

    ...odpadów potwierdza Alberto Mancebo, specjalista ds. mięs w madryckiej firmie Jamones Julian Becerro. Przyznaje, że tendencja nasila się wraz z panującą na świecie modą na walkę z marnotrawstwem surowców...

  • Pachnąca i pulchna,bardzo polecam:)

  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    Parmigiano Reggiano, produkowany w rejonie Parmy od około XII wieku to jeden z najzdrowszych serów na świecie. Jest produktem chronionym, posiadającym liczne certyfikaty. Włosi bardzo bronią tego(...) świecie jest zaś bardzo dużo i wywołują protesty włoskich rolników i producentów. Jednym z przykładów jest ser o nazwie "parmesan", sprzedawany w wielu krajach, jako włoski. Dla Włochów parmezan to...

  • łatwe do zrobienia,bez potrzeby pieczenia

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...trendem na świecie, także w Polsce zaczynają pojawiać się związane z tematem akcje. Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego wspólnie gotowano zupę z resztek, tzw. zupę disco. Hipermarkety, ze względów...

  • Pyszny sernik Babci i Mamy

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wszystko. On był raczej drobny. Potem przyszedł kolejny ksiądz, ten był solidnej budowy. I kochał jeść. Codziennie musiała być zupa, codziennie deser. Mówił na przykład: "Co to za obiad? Nie było(...) się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony...

  • Takie robiła moja mama, takie robię i ja. Zajmują trochę więcej czasu niż podczas klasycznej obróbki, ale nie wymagają uwagi i są NIESAMOWICIE smaczne! Polecam.

  • Kuchnia moskiewska

    ...smak. Warto się też wybrać na rynek spożywczy (np. koło dworca Białoruskiego po lewej stronie), aby kupić prawdziwy, najlepszy na świecie kawior na wagę (w ostateczności można kupić również taki(...) zupa solanka łatwiej skosztować w wagonie restauracyjnym na trasie Warszawa - Moskwa niż w samej Moskwie. Jeśli chodzi o napoje, to pomijając kwas (szczególnie ten sprzedawany latem) i liczne gatunki...

  • moim pierogom jeszcze nikt sie nieodparł są tak dobre jak pszepisy waszych ulubionych babć;-)

Artykuły na temat: najlepsza zupa na świecie
  • Zupa chłód, zupa cud

    Doceniam intensywny smak warzyw hiszpańskiej zupy na upały, lubię bułgarską ogórkowo-czosnkową wariację na temat tzatzików, jednak dla mnie polski chłodnik to najlepsza i najzdrowsza zimna zupa na świecie. Ba, jestem w stanie to udowodnić. Na zimno.

  • Za posiłek w tych restauracjach można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Jednak ceny nie odstraszają smakoszy z całego świata. Zobacz jakie posiłki serwuje się w tych miejscach. Co roku, po nerwach związanych z przyznawaniem gwiazdek Michelin, na ogłoszenie tego rankingu z drżeniem serca czekają zarówno szefowie kuchni, jak i smakosze z całego świata. Po ujawnieniu które lokale znalazły się na liście 50. najlepszych restauracji świata, zarezerwowanie stolika w którymkolwiek z nich...

  • Zupa nad zupami

    Francuzi na pierwsze danie jedzą zieloną sałatę, włoskie primi piatti to oczywiście pasta, a my, Polacy, nie gęsi i swoją zupę mamy. Jeśli ugotować ją na warzywach, chudym mięsie, bez śmietany, mąki i tłuszczu, będzie to najzdrowsze pierwsze danie na świecie!

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej do Polski Do...

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    Nie lubię za bardzo kombinować z pomidorami. Wiem, że doskonale smakują z ziołami, z czosnkiem, z cebulką i jako zupa krem. Wiem, że pasuje do nich kumin, imbir, limonka, chrzan i wódka (to połączenie bardzo doceniłby mój mąż) - pisze Deb Perelman, autorka książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu!".

  • Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać. Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku. Jakie wino wybrać? Odpowiedź na to pytanie...

  • Beata Kozidrak: Siła jest w każdej z nas

    ...daje po prostu wielką radość i spełnienie. A jak rockandrollowa babcia spędza z wnukami czas? - Najnormalniej w świecie. Jak każda babcia. Mam to ogromne szczęście i błogosławieństwo, że spełniam...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    ...w formie talerza pełnego jesiennych liści. Najbardziej ekstremalne danie? - Tatarak, polski rak szlachetny i szczupak. Gdy je serwowaliśmy, kelner na oczach klientów wpuszczał do talerza kilka kropel kaczej krwi. A to dlatego, że obserwacja natury pokazuje, że szczupak potrafi zaatakować małe kaczki. Wtedy one puszczają do jeziora krew. Te kilka kropel przenosiło opowieść z jeziora prosto na talerz...

  • Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata? Fot. 123RF/Picsel Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy...