• Informacje na temat:

    najlepsza zupa na świecie

Przepisy na temat: najlepsza zupa na świecie
  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Według danych z 2016 roku przychody ze sprzedaży słodyczy na świecie wyniosły 190 miliardów dolarów! W konsumpcji batonów, czekolad i ciastek przodują Amerykanie, ale Polacy też nie mają powodów do dumy. Przeciętny rodak zjada bowiem aż 4,6 kilogramów łakoci rocznie. O zagrożeniach, jakie niesie za sobą tak wysokie spożycie gotowych słodyczy oraz ich zdrowych zamiennikach rozmawiam z Karoliną...

  • Pachnąca i pulchna,bardzo polecam:)

  • Odpadki są modne

    ...odpadów potwierdza Alberto Mancebo, specjalista ds. mięs w madryckiej firmie Jamones Julian Becerro. Przyznaje, że tendencja nasila się wraz z panującą na świecie modą na walkę z marnotrawstwem surowców...

  • Polecam dziś przepis na fantastyczne ciasteczka migdałowe, są proste w produkcji i niezwykle smaczne i niestety uzależniają, nie można poprzestać na jednym ciasteczku ani nawet na trzech :-)

  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    Parmigiano Reggiano, produkowany w rejonie Parmy od około XII wieku to jeden z najzdrowszych serów na świecie. Jest produktem chronionym, posiadającym liczne certyfikaty. Włosi bardzo bronią tego(...) świecie jest zaś bardzo dużo i wywołują protesty włoskich rolników i producentów. Jednym z przykładów jest ser o nazwie "parmesan", sprzedawany w wielu krajach, jako włoski. Dla Włochów parmezan to...

  • łatwe do zrobienia,bez potrzeby pieczenia

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...trendem na świecie, także w Polsce zaczynają pojawiać się związane z tematem akcje. Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego wspólnie gotowano zupę z resztek, tzw. zupę disco. Hipermarkety, ze względów...

  • Pyszny sernik Babci i Mamy

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wszystko. On był raczej drobny. Potem przyszedł kolejny ksiądz, ten był solidnej budowy. I kochał jeść. Codziennie musiała być zupa, codziennie deser. Mówił na przykład: "Co to za obiad? Nie było(...) się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony...

  • Takie robiła moja mama, takie robię i ja. Zajmują trochę więcej czasu niż podczas klasycznej obróbki, ale nie wymagają uwagi i są NIESAMOWICIE smaczne! Polecam.

Artykuły na temat: najlepsza zupa na świecie
  • Zupa chłód, zupa cud

    Doceniam intensywny smak warzyw hiszpańskiej zupy na upały, lubię bułgarską ogórkowo-czosnkową wariację na temat tzatzików, jednak dla mnie polski chłodnik to najlepsza i najzdrowsza zimna zupa na świecie. Ba, jestem w stanie to udowodnić. Na zimno.

  • Za posiłek w tych restauracjach można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Jednak ceny nie odstraszają smakoszy z całego świata. Zobacz jakie posiłki serwuje się w tych miejscach. Co roku, po nerwach związanych z przyznawaniem gwiazdek Michelin, na ogłoszenie tego rankingu z drżeniem serca czekają zarówno szefowie kuchni, jak i smakosze z całego świata. Po ujawnieniu które lokale znalazły się na liście 50. najlepszych restauracji świata, zarezerwowanie stolika w którymkolwiek z nich...

  • Zupa nad zupami

    Francuzi na pierwsze danie jedzą zieloną sałatę, włoskie primi piatti to oczywiście pasta, a my, Polacy, nie gęsi i swoją zupę mamy. Jeśli ugotować ją na warzywach, chudym mięsie, bez śmietany, mąki i tłuszczu, będzie to najzdrowsze pierwsze danie na świecie!

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    Nie lubię za bardzo kombinować z pomidorami. Wiem, że doskonale smakują z ziołami, z czosnkiem, z cebulką i jako zupa krem. Wiem, że pasuje do nich kumin, imbir, limonka, chrzan i wódka (to połączenie bardzo doceniłby mój mąż) - pisze Deb Perelman, autorka książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu!".

  • Wbrew pozorom, odpowiednie zaserwowanie wina to wielka sztuka. Świat trunków rządzi się swoimi prawami i aby nie popełnić gafy, warto się z nimi zapoznać. Fot. 123RF/Picsel Nalanie trunku do kieliszka wydaje się być banalnym zadaniem. Nic bardziej mylnego! Na przestrzeni wieków w świecie wina utarły się różnego rodzaju konwenanse i tradycje, których powinniśmy przestrzegać, chcąc zabłysnąć w towarzystwie i w pełni delektować się smakiem wybranego przez nas trunku. Jakie wino wybrać? Odpowiedź...

  • Beata Kozidrak: Siła jest w każdej z nas

    ...daje po prostu wielką radość i spełnienie. A jak rockandrollowa babcia spędza z wnukami czas? - Najnormalniej w świecie. Jak każda babcia. Mam to ogromne szczęście i błogosławieństwo, że spełniam...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    ...w formie talerza pełnego jesiennych liści. Najbardziej ekstremalne danie? - Tatarak, polski rak szlachetny i szczupak. Gdy je serwowaliśmy, kelner na oczach klientów wpuszczał do talerza kilka kropel kaczej krwi. A to dlatego, że obserwacja natury pokazuje, że szczupak potrafi zaatakować małe kaczki. Wtedy one puszczają do jeziora krew. Te kilka kropel przenosiło opowieść z jeziora prosto na talerz...

  • Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata? Fot. 123RF/Picsel Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy...