• Informacje na temat:

    nadziewane roladki z boczku

Przepisy na temat: nadziewane roladki z boczku
  • Warzywne roladki

    ...cukini układaj porcjami na rozgrzanej patelni - jeden obok drugiego i smaż 1 min z jednej strony, aż staną się miękkie. Wtedy zdejmij je z patelni i wystudź.  2. Plastry boczku przekrój wzdłuż. Miętę opłucz, oderwij listki. Ser utrzyj z sokiem z cytryny. Przypraw solą i czosnkiem. Plastry cukinii posmaruj serkiem. Rozłóż na nich listki mięty, paski boczku oraz oliwki. Zwiń. Zepnij. Podawaj np...

  • Prosty i pyszny obiad, szybki w przygotowaniu.

  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    Kurczaka Zagrodowego ok 300-400 g bobu 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego 2 łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku, starty sól i pieprz 10 cieniutkich plastrów boczku Sposób(...) krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Przepis wart wypróbowania: "Nadziewane roladki mięsne"

  • Superprzekąska: śliwki i daktyle w boczku

    ...boczku, spinając je wykałaczką. Roladki ułóż na posmarowanej oliwą tacce i grilluj 5-10 minut, zmieniając strony. Podawaj na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: ok. 20 minut(...)Składniki dla 4 - 6 osób: 20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku 10 śliwek suszonych 10 daktyli 20 wykałaczek 10 migdałów 10 orzeszków pistacjowych Sposób...

  • latwe i smaczne

  • Nadziewane roladki z wątroby z ryżem

    Składniki na 4 porcje: - 4 plastry wątroby wołowej (po ok. 175 g), - 4 plastry wędzonego boczku, - pieprz, sól, - 20 g masła, - 4 średniej wielkości cebule, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - 1 szklanki bulionu warzywnego, - odrobina soku cytrynowego, - 125 g pomidorowego creme fraiche Przygotowanie: Wątrobę umyć osuszyć posypać pieprzem. Na plastry wątroby kłaść plastry boczku...

  • Na zimno pokrojone w plastry też smakują wyśmienicie.

  • Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

    ...i sosem meksykańskim. Dekorować mini jabłuszkami i melisą.   Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 1420 kJ/339 kcal Nadziewane roladki z wątroby z ryżem Składniki na 4 porcje: 4 plastry wątroby wołowej (po ok. 175 g),  4 plastry wędzonego boczku, pieprz, sól, 20 g masła, 4 średniej wielkości cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego...

  • Bardzo fajna przekąska podana na imprezie i nie tylko.

Artykuły na temat: nadziewane roladki z boczku
  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Kuchenka mikrofalowa wcale nie musi służyć jedynie jako szybki „podgrzewacz” gotowych, mocno przetworzonych (a co za tym idzie – niezdrowych) produktów. Za pomocą mikrofal można także gotować i piec! W mikrofalówce można przyrządzić zdrowy obiad, a nawet upiec ciasto! / fot. 123rf.com Dania z mikrofali wcale nie są niezdrowe! Czasem nawet są lepsze niż dania „tradycyjne" z patelni czy piekarnika. Jak to możliwe? Do potraw z mikrofalówki nie trzeba dodawać tłuszczu, nie trzeba też korzystać z...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Kiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w oczyszczeniu organizmu...

  • Czy zdarzyło ci się wyjść z restauracji, wydając znacznie więcej niż planowałeś? Być może zadziałała ma ciebie jedna z wielu sztuczek restauratorów, które mają na celu podbicie naszego rachunku. Każdy z nas lubi wybrać się do restauracji – w końcu to nie tylko dobre jedzenie, ale również wspaniały wystrój, atmosfera oraz obsługa, jakiej nie zaznamy w domu. Jednak za to wszystko musimy zapłacić i to czasem znacznie więcej niż byśmy tego chcieli. Czy wiedziałeś o tym, że restauratorzy dysponują...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...