• Informacje na temat:

    nadziewane papryczki chili w oleju

Przepisy na temat: nadziewane papryczki chili w oleju
  • Nadziewane pakieciki z papryczką i chili

    ...1.Paprykę umyj, oczyść. Paprykę świeżą i marynowaną bardzo drobno pokrój. Mielone papryki utrzyj z octem i 1 łyżeczką oleju. Polędwiczki umyj, osusz, posmaruj przygotowaną pastą. 2. Cebulę obierz, posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.Wymieszaj cebulę, czosnek, kilka listków tymianku i szczyptę soli. Polędwiczki posyp pieprzem, na każdej zrób 3 podłużne nacięcia. 3. W nacięcia na przemian...

  • Pyszne danie o niewątpliwych walorach smakowych i estetycznych. Można podawać na gorąco lub na zimno jako przystawkę.

  • Pakieciki nadziewane kurczakiem i sałatką

    Sposób przygotowania 1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Potem posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz solą, pieprzem oraz kolendrą. Skrop sokiem z limonki. Odstaw na ok. 15 minut  w chłodne miejsce.  2. Zamarynowane filety  z kurczaka smaż ok.  10 minut na oleju. Pomidory umyj, pokrój w kosteczkę. Cebulkę obierz i razem z oczyszczoną papryczką chili posiekaj. Warzywa przypraw solą...

  • Super smak, papryczki idealnie rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom nie ma z nimi dużo pracy. Polecam :)

  • Naleśniki z farszem

    ...wołowiny pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 pomidory papryczka chili ząbek czosnku łyżka soku z limonki 2 łyżki oleju natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw. Smaż placki. Mięso przypraw, podsmaż. Wypłukaną fasolę zmiel, wymieszaj z mięsem i kukurydzą. 2. Pomidory, czosnek, chili pokrój, wymieszaj z sokiem...

  • Papryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym.

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    ...z Bliskiego Wschodu. Gulasz pomidorowy z ciecierzycą Składniki: 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen) 70 dag szynki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka suszonego oregano 2 łyżki oleju sól, pieprz, mielona papryka puszka pomidorów 100 ml białego wina szklanka bulionu natka pietruszki Przygotowanie: 1. Szynkę wieprzową...

  • Papryczki Padrón (lub Padron) pochodzą z pięknego hiszpańskiego miasta o tej samej nazwie. Są małe i zielone. Mają słodki, lekko orzechowy smak. Co najciekawsze podobno średnio co dziesiąta papryczka jest ostra. Mi niestety nie udało się na nie trafić ;) Tak czy siak są bardzo dobre i stanowią świetną przekąskę. Hiszpanie podają je jako tapas. Najchętniej podają je smażone na oliwie i hojnie oprószone solą. Ja poszłam w trochę inne smaki i nadałam temu klasycznemu hiszpańskiemu tapas lekko...

  • Kefta z salsą pomidorową

    Składniki: 6 pomidorów 2 zielone cebulki 1 papryczka chili 1 cytryna 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz cukier 10 g orzeszków piniowych 1 szalotka 250 g mięsa mielonego 1-2 łyżki bułki tartej 1 żółtko szczypta cynamonu gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju 12 wykałaczek  Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę. Jedną zieloną cebulkę...

  • Polecam osobom które lubią ostre jedzonko. Ta przekąska jest przepyszna.

Artykuły na temat: nadziewane papryczki chili w oleju
  • Pomidory na ciepło

    Przygotowanie: Ścinamy wierzchy pomidorów na 3/4 wysokości i wydrążamy miąższ do miseczki. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i papryczkę chili. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Uzupełniamy pomidorowym miąższem i dalej smażymy, aż odparuje sok. Na koniec dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, doprawiamy pieprzem i solą. Farszem nadziewamy wydrążone...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Dieta liściasta

    ...szczyptą chili, solą, 1 łyżeczką otartej skórki z cytryny i 2 łyżkami oleju. Piecz w piekarniku w 150 st. C przez 4-5 minut. Wskazówka dietetyczna DO SAŁAT DODAWAJ LEKKIE SOSY WINEGRET - wtedy liście(...) pobudzający aktywność korzystnych dla jelit bakterii. JAK JADAĆ? Listki można dodawać zarówno do sałatek, jak i jadać je na ciepło (np. zapieczone z drobiowym farszem). Listki nadziewane tatarem...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Warzywa faszerowane

    .... Zdjąć z patelni. Papryki, cebulę i miąższ z bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju po pieczarkach razem z czosnkiem i plasterkami chili (wedle uznania: z pestkami - będzie ostrzej - lub bez(...)Faszerowane ziemniaki Składniki na 4 porcje : 4 duże ziemniaki, 1/2 cukinii, 1 pomidor, 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek, 2 łyżki oleju, 4 plastry żółtego sera, 1 łyżka masła, sól, pieprz...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Wieprzowina na stół!

    ...tymianek lub oregano, sól, pieprz, 4 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki. Kapustę obrać ze zniszczonych liści. Przekroić, umyć, osuszyć. Następnie poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W dość wysokim, szerokim garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażyć. Wrzucić kapustę...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Dania z dynią

    Cannelloni nadziewane dynią Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag szpinaku, 70 dag dyni, 2 łyżki oleju, 10 dag bekonu (plastry), 20 dag sera ricotta, sól, 2 żółtka(...). Dyniowa zupa-krem Składniki na 4 porcje :  4 małe dynie hokkaido (80 dag - 1 kg), 1 średnia cebula, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/4 pora, 1 papryczka chili, sól, 1 łyżka oleju, pieprz, 1 l bulionu...

  • Czy zjedzenie papryki może wywołać ból porównywalny ze spryskaniem gazem pieprzowym? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca. Fot. 123RF/Picsel Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym tempie produkuje dawkę endorfin, które mają złagodzić nieprzyjemne doznania....